Nagy Attila Tibor a Témában a Völner-ügyről: Lehetséges, hogy egy NER-en belüli hatalmi harcnak vagyunk a szemtanúi

A Blikk által frissen nyilvánosságra hozott terhelő erejű hangfelvételekről beszélgetett Balogh Judit és Nagy Attila Tibor politológus a Szeged Televízió hírháttérműsorában.
Csiló Alexandra

2023. január 25. 12:49

Nagy Attila Tibor a Témában a
Völner-ügyről: Lehetséges, hogy egy NER-en belüli hatalmi
harcnak vagyunk a szemtanúi

Ismert Völner Pált az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy a Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökétől, Schadl Györgytől kenőpénzeket fogadott el több milliós tételekben. A volt igazságügyi államtitkár titkos adatgyűjtés és telefonlehallgatások alapján bukott le. Ezek lényege már korábban nyilvánossá vált, most azonban a Blikk több hangfelvételt is megszerzett és közzétett.

 

Ezekből kiderül, hogy Völner és Schadl folyamatosan egyeztettek a végrehajtói kinevezésekről, az egyik kedden közölt felvételen Schadl az Igazságügyi Minisztérium egyik tisztviselőnőjének ad konkrét utasításokat.

 

Nagy Attila Tibor szerint a Völner-ügyről sejthető, hogy egy, a Nemzeti Együttműködés Rendszerén (NER) belüli hatalmi harcról van szó, ami jelenleg igazságszolgáltatási eljárás képében zajlik. A politológus véleménye alapján ez egy anyagi harc: a végrehajtói szektorban mindig sok pénz van, és jócskán biztos bevételi forrásnak számít. Ezért nagy érte a küzdelem.

 

Balogh Judit ennek kapcsán meg is kérdezte Nagy Attilát, hogy vajon a felvételek milyen úton juthattak el a Blikkhez. A politológus ebben a kérdésben is csak a saját sejtéseit közölhette, de azt nem tartotta ő sem valószínűnek, hogy oknyomozói munka során kerültek a Blikk birtokába a hangfelvételek. Nagy ehelyett úgy gondolja, hogy valamelyik érdekelt belülről szolgáltatott információkat az újságnak. Ez alátámasztaná azt az elméletét is, miszerint a NER-en belüli hatalmi harcról van szó. Nagy továbbá azt mondta:

 

„a felvételeknek elvileg nem szabadott volna nyilvánosságra kerülniük, hiszen a büntetőeljárás keretén belül, az ügyészség és a terhelt birtokában kellett volna maradniuk.”

 

A Témában lejátszották azt részletet a hangfelvételből, ahol Völner Pál és felesége finoman kifejezve további személyek felnyomását fontolgatja.

 

Nagy erre úgy reagált, hogy megvan az esély egy olyan konfliktusra, amit korábban Völner is kilátásba helyezett, és ami néhány politikusnak a kormány oldalról sok-sok kellemetlenséget okozhatna. A politológus elképzelhetőnek tartja, hogy noha Völner ártatlannak vallotta magát, azért előfordulhat, hogy az ártatlansága bizonyítása érdekében más személyeket megidéz, azaz terhelő adatokat tesz közzé a nyomozóhatóságoknak, a bírósági eljárás keretében. Abban az esetben pedig amennyiben a bírósági eljárás nyilvános lenne, akkor ezek a másokat terhelő bizonyítékok természetesen szintén nyilvánosságot kapnának, ami kompromittáló lehetne jó néhány fideszes politikusnak, vagy akár a kormány egészének is.

 

„Ne felejtsük el, Völner elég hosszú ideig volt kormánypárti politikus és államtitkár, mint ilyen, számos belső minősítésű iratra ráláthatott. Valamint Varga Judit igazságügyi miniszter néhány éve egyenesen Völner Pálra testálta a lehallgatások miniszteri engedélyezését, ebben a pozícióban Völner így vélhetőleg számos bizalmas, titkos információhoz is hozzáférhetett.”

 

Mindezek alapján gondolja Nagy azt, hogy: „néhány politikusnak megvan az oka arra, hogy hevesebben verjen a szíve. Hiszen Völner Pál személyében egy olyan fideszes politikusról van szó, aki meglehetősen sokat tudott bizonyos ügyes-bajos, vagy akár igencsak kínos, kellemetlen dologról.”

 

Beszélgettek a kormányfő megingathatatlan bizalmáról Varga Juditban, aki Völner egykori feletteseként még nem hallgatták ki a büntetőeljárásban és megtarthatta az igazságügyi miniszter pozícióját is. Nagy szerint politikai felelősségről mindenképp beszélhetünk a miniszter esetében. A politológus szerint életszerűtlen, hogy Varga Judit korábban ne tudott volna semmit az ügyről. Már csak azért is, mert már a botrány kirobbanását megelőzőleg is a Végrehajtói Kar helyzete nyilvános szakpolitikai viták témája volt a Parlamentben.

 

Legvégül arról beszélgettek, hogy az emberekhez mennyire jut el ez az ügy. A politológus szerint eljut, de „arra nem volt eddig alkalmas, hogy érdemi károkat okozzon a Fidesznek.”

 

Nagy azt is mondta, hogy az más kérdés, hogyha tényleg előjönnek más, mondjuk nagyobb nevek, például ha miniszterek is érintetté válnának ebben a botrányban, akkor természetesen valamelyest változhatna a helyzet.

 

Azt is hozzátette, hogy a kormánynak abból a szempontból még jól is jött ez az ügy, hogy akár befelé, de különösen kifelé, az Európai Unió felé azt mutathatja, hogy semmi gond nincs a magyar igazságszolgáltatással, mert lám eddig három fideszes országgyűlési képviselőt is eljárás alá vontak. Továbbá azt is, hogy jelenleg egy volt államtitkár ellen zajlik büntetőeljárás.

 

Nézze meg a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind