Molnár Róbert kübekházi polgármester: Nem fogjuk fizetni az energiaszámláinkat, inkább az embereknek segítünk

Tavaly ilyenkor 6800 forintos volt a számlájuk, most 188 ezres csekket kaptak. Molnár Róbert azt nehezményezi, hogy az Orbán-kormány nem segít az önkormányzatoknak. „Olyanok vagyunk, mint a Titanic utasai” – tette hozzá a kialakuló rezsiválságra utalva a kübekházi polgármester.
Szeged.hu

2022. szeptember 29. 12:10

Molnár Róbert kübekházi polgármester: Nem fogjuk fizetni az energiaszámláinkat, inkább az embereknek segítünk

Teljes káosz van a kormányzatban az energiapolitikát illetően, és ennek a káosznak nem csak a háztartások és a megyei jogú városok az az elszenvedői, a kis önkormányzatok is – mondta Molnár Róbert a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában, miután megmutatta a számlát a kamerának.

 

A 188 ezres gázszámla érdekessége, hogy augusztusi időszakról szól, amikor nem fűtöttek a szociális- és az egészségügyi intézményükben sem, de egyelőre még vizsgálják, hogyan jött össze a majdnem 27-szeres különbség a tavalyi 6800 forintos csekkhez képest.

 

A polgármester azt jósolta, novemberben becsődölnek az önkormányzatok. Molnár Róbert úgy fogalmazott:

 

„Ha ezeket a számlákat fizetjük, amik most ránk zúdulnak, [...] akkor novemberben le lehet húzni a rolót az önkormányzatokra. Azt beszéltük most az egyik polgármesterrel, hogy nem fogjuk fizetni a számláinkat”.

 

Kübekháza polgármestere hangsúlyozta, nem azért tagadják meg a fizetést, mert nem jogkövetők, hanem azért, mert nem lesz rá pénzük.  

 

„Ha választanunk kell, akkor nekünk a béreket kell kifizetni a munkatársainknak, és segélyeket kell adni a rászorulóknak. És ha választanom kell, akkor bizony-bizony nem a villany- és gázszámlát fogom választani, hanem az embereket.”

 

Erről még nem született önkormányzati döntés, de ha nincs pénzük, akkor nem tudnak fizetni – mondta Molnár, aki hangsúlyozta, mivel az emberek életéről van szó – felelős településvezetőként –, az embereket választja. Kübekháza polgármestere nehezményezi az energiahordozók továbbra is rekordmagas, 27 százalékos áfáját:

 

„Tizenkét forintért termelik Pakson az áramot, mire az önkormányzathoz odaér ilyen-olyan úton, 165 forint lesz kilowattóránként. Tehát elképesztő sarcok vannak, ezt látni kell. A kormány átállt behajtásra. A Rákosi-rendszerben ezt padlássöprésnek hívtuk, most nem tudom minek nevezzem, de egy behajtás zajlik az országban. Ilyen arcátlanságot, hogy ilyen gazdasági helyzetben 27 százalékon tartani az energiahordozók árát, arcátlanság”.

 

Molnár Róbert a Titanic utasaihoz hasonlította a magyarokat, akik közül egyesek még élvezik az utazást, mások már érzik a hideg szellőket, a hajó pedig hamarosan egy jéghegynek ütközik.

 

Nézze meg a teljes beszélgetést a Szeged Televízióban!