Molnár László, a GKI vezérigazgatója a Témában: Megszűnhetne a hiány, ha kivezetnék az élelmiszerek ársapkáját

Minden élelmiszer ára az egekben van Magyarországon. Egy év alatt legalább harminc százalékos élelmiszerár-emelkedés tapasztalható. Meddig drágulhatnak az élelmiszerek? Balogh Judit hírigazgató ezekre a kérdésekre is kereste a választ a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatójával.
Garai Szakács László

2022. szeptember 08. 11:10

Molnár László, a GKI vezérigazgatója a Témában: Megszűnhetne a hiány, ha
kivezetnék az élelmiszerek ársapkáját

Molnár László szerint, ha eltörlik az élelmiszerekre vonatkozó ársapkát, akkor még növekedhet az infláció, de ami fontosabb változás lesz, hogy megszűnhet a hiány. – Jobban megéri tartani ezeket, sokkal jobb lesz az ellátás a kisebb boltokban is – mondta a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, aki szerinte egyelőre még maradnak az ársapkák. 

 

Ugyanis be volt még tervezve egy néhány százalékos nyugdíjemelés a költségvetésbe, de ha kivezetik az ársapkákat, akkor ez tényleg nem valósulhat meg.

 

Az idei árindex tizenhárom százalék körül van, ennek az is az oka, hogy időben késleltetve jelentkeznek bizonyos áremelkedések. – Ebből az is következik, hogy jövőre azért is lesz magas az infláció, mert az áremeléseknek lesz egy áthúzódó hatása. Az infláció az ársapkák eltörlése esetén 13–15 százalékos lenne, ezért is kérdéses, meglépi-e a kormány – jegyezte meg Molnár László.

 

A hatósági árú üzemanyag lakossági kivezetése is árfelhajtó hatású lesz. A friss becslések szerint ez további három százaléknyi inflációt jelentene. A KSH a rezsicsökkentés csökkentését csak a szeptemberi inflációban számolja el, akkor láthatjuk majd a valós inflációt.

 

Nézzék meg a teljes beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind