Mit tehet egy kismama, ha genrincvelődaganatot, majd egy bénultsággal fenyegető neurólogiai betegséget diagnosztizálnak nála? A legjobbat!

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában szó lesz egy olyan ritka kórról, a Neuromyelitis Optica spektrumzavarról, de téma az immunrendszer karbantartása is. Az Ormos Intézet kisfilmje pedig a cukorbetegség kezelési szakaszait mutatja be.
Karajkó-Németh Marietta

2021. november 17. 09:36

Mit tehet egy kismama, ha
genrincvelődaganatot, majd egy bénultsággal fenyegető neurólogiai
betegséget diagnosztizálnak nála? A legjobbat!

Mit tehet egy tizenöt hetes kismama, ha először genrincvelődaganatot, majd egy bénultsággal fenyegető neurólogiai betegséget diagnosztizálnak nála? A debreceni Szepesi-Molnár Szabina egyszerre választotta a terhesség kihordását és a műtétet. Ma egy négy éves kisfiú boldog édesanyja, közben az is kiderült, hogy Szabinának Neuromyelitis Optica spektrumzavara van. Ez egy ritka, a központi idegrendszert érintő betegségcsoport, az agy és a gerincvelő krónikus rendellenessége. A tünetek hasonlósága miatt sokáig a sclerosis multiplex altípusának tartották.

 

A Neuromyelitis Optica spektrumzavar az úgynevezett autoimmun betegségek közé tartozik, amikor az immunrendszer valami oknál fogva támadást indít valamelyik szerv vagy szervrendszer ellen. Normál esetben az immunrendszer feladata a szervezet védekező mechanizmusának működtetése. Hogyan tartható karban ez a védekező mechanizmus, illetve ebben milyen szerepe van a vitaminoknak?

 

A diabétesz a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amit ma még nem lehet gyógyítani. Ugyanakkor az utóbbi évtizedekben sokat javult az a terápiás modell, amellyel elviselhetővé tehető a cukorbetegséggel való együttélés. Ennek három egymást követő szakasza:

  • a testmozgás és a diéta, majd
  • a gyógyszeres-, végül
  • az inzulinadagoló-kezelés.

 

Nézze meg az adást!