Minimálbér-emelés: tényleg olyan jó ötlet volt?

Elbocsátások, munkaidő-csökkentés vagy a cafeteria-elemek visszavágása is lehet következménye a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének. A kis- és középvállalkozások esetében, főleg vidéken okozhat gondot a dolgozók többletbérének kitermelése. Egyes elemzők szerint a cégek áremelésre kényszerülnek, ez pedig az inflációt is továbbgerjesztheti.
Rácz Csaba

2022. január 04. 12:40

Minimálbér-emelés: tényleg olyan jó
ötlet volt?

Január elsején a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedett Magyarországon. A béremelés kigazdálkodása azonban nem mindenkinek jelent könnyen megoldható feladatot. A vállalkozásoknak nem csak a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatott dolgozóik fizetését kell megemelniük, hanem a többiekét is, hiszen enélkül összetorlódnak a bérek, jelentős feszültség alakulhat ki. A legkisebb vállalkozások, jellemzően a szolgáltatásban, csak áremeléssel tudnak életben maradni.

 

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa szerint nemcsak a versenyszférában fog gondot okozni ez a mértékű béremelés, hanem az önkormányzatoknál is, akiknek az erősen megcsonkított költségvetésükből kell majd kigazdálkodniuk az alkalmazottak többletbérét.

 

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!