Milyen egy jóléti erdő? – Természetles 2022. február

A februári adásunkban fölidéztünk néhányat a tavalyi év horgászeseményeiből és beszélgettünk az idei tervekről. Elmondtuk a horgász-, illetve a vadászjegyváltás aktuális szabályait. Fölidéztünk egy húszéves szalonkavadászatot, megmutattuk milyen egy jóléti erdő. Az adás végén pedig megmutattuk az igazi jólétet. Vendéglátónk, a Sziki Vigadó tulajdonosa főúri fogásokat mutatott be.
Márok Tamás

2022. február 22. 09:44

Milyen egy jóléti erdő? –
Természetles 2022. február
  • Nagytestű pontyokat telepített még tavaly december 6-án a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége. A Télapó hozta őket. Néhány szenvedélyes pontyhorgász, anyagilag támogatta is a telepítés költségeit, és személyesen is részt vettek az akcióban. Egyikük ebből az alkalomból még Mikulássapkát is öltött. Korábban pedig egészen apró balinokat és jászkeszegeket is hoztak. Érdekesség, hogy ilyen fiatal korban a két fajt könnyű összetéveszteni.
  • Február a vadászatban a csendesebb hónapok közé tartozik. A hónap végén és márciusban aztán a Nimródok egy kicsi, de annál szenvedélyesebb csoportja az erdei szalonkákat lesi. Erre a nálunk átvonuló madárra nem vadászunk már szokványosan, de egy monitoringprogram keretében gyűjtjük róla az adatokat, és mintavételképpen azért néhányat lőhetünk is. Ennek a műsornak az elődjében, az Állatbarátban vagy húsz éve forgattunk egy szép filmet a vadászatról. Ezt idézzük föl most archívumunkból. A képminőség gyengébb, de a varászlatos hangulat jól érezhető.
  • Az erdőknek sokféle funkciója van. Javítják a levegő minőségét, faanyagot szolgáltatnak, élőhelyül szolgálnak sokféle állatnak. Vannak aztán úgynevezett jóléti erdők is, ahol lehet kirándulni, túrázni. Ilyen funkciója is van annak a hullámtéri erdőnek, amely a Maros hullámterében, az újszegedi oldalon helyezkedik el. Az állami Dalerd Zrt. kezeli, és ez a funkció az erdőgazdálkodónak speciális feladatokat is jelent.