Miért lettünk az alkoholisták országa? Hogyan lehetne segíteni az alkoholbetegeken? – Diagnózis, 2023. május 8.

Az egyik legtöbbeket érintő függőséggel az alkoholfüggőséggel foglalkozunk; Magyarország világelső az alkoholisták számában. A beszélgetés előtt riportot láthatnak Belső Nóra pszichiáterrel a depresszióról, adásunk végén pedig kiderül, hogyan juthatnak át a daganatos sejtek az agyba.
Karajkó-Németh Marietta

2023. május 15. 13:18

Miért lettünk az
alkoholisták országa? Hogyan lehetne segíteni az alkoholbetegeken?
– Diagnózis, 2023. május 8.

Komor létállapot, kapunyitási pánik, depresszió – ez a jellemző a magyar társadalom egy részére. Sok váratlan helyzetet nem tudunk elkerülni, viszont vannak olyan életszakaszok, amelyekre fel lehet készülni – árulta el Belső Nóra pszichiáter, a Mentorháló februári előadásán. A szakember szerint nem annyira rossz a helyzet, hogy mindenkinek szüksége lenne pszichológusra, néha elég lenne csak annyi, hogy más nézőpontból vizsgáljuk meg az életünket.

 

Világelsők vagyunk az alkoholisták számában, legalábbis, ami a lakosságarányt érinti. Ma Magyarországon minden ötödik ember alkoholfüggő. Az okokról és a következményekről kérdezzük Gróf Rózát, a Kiút Alapítvány addiktológiai konzultánsát, valamint Pálvölgyi Attila, klinikai főorvost, a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájáról.

 

Hogyan juthatnak át a tumorsejtek szervezetünk legerősebben védett területére, az agyba? Ez a kérdés foglalkoztatja a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársát, Mészáros-Molnár Kingát. Társaival a vér-agy gát mechanizmusait háromféle daganattípus: a mell-, a tüdő, és a bőrrák esetében vizsgálják, ugyanis ezek a leggyakoribb agyi áttétképző tumorfajták. A fiatal kutatónő tudományos munkáját nemrég Junior Prima díjjal ismerték el.

 

Nézze meg az adást!

 

Nyitóképünk illusztráció, Urbán Tamás 1982-ben készült fotóját a Fortepanról vettük át.