Mesterségesen előállított emberi szövetekkel is dolgoznak Szegeden egy fontos kutatásban

Nagyteljesítményű számítógépekkel modellezik, milyen folyamatok zajlanak le a szuperlézer központ kísérleteinél, több ponton is támad a szuperbaktériumok ellen a szuper-antibiotikum, gyógyszer–gyógyszer-kölcsönhatásokat vizsgál a szegedi egyetem és egy magáncég közös projektje, a fák és az egyéb zöldfelületek hatékonyan javítják a városok klímáját. A nyár közepén, a legnagyobb hőségben ezeket a témákat ajánljuk Önöknek. – Kvantum, 2022. július.
Márok Tamás

2022. augusztus 09. 12:48

Mesterségesen előállított emberi
szövetekkel is dolgoznak Szegeden egy fontos kutatásban

A baktériumok elleni harcban nagy áttörés volt a penicillin és a többi antibiotikumok fölfedezése. Az utóbbi időben azonban egyre több baktérium válik ellenállóvá velük szemben, sőt vannak úgynevezett szuperbaktériumok, amelyekre egyik ismert antibiotikum se hat. A Szegedi Biológiai Központban Pál Csaba és kutatócsoportja évek óta azt kutatja, hogy mit lehetne tenni ellenük.

 

A szegedi ELI-ben nem csak a lézertermekben folynak kísérletek. Az egyik kutatócsoport számítógépeken igyekszik modellezni, milyen változások is zajlanak le az anyagban, ha lézerfénnyel világítják meg. A gázoknál, a folyékony vagy szilárd anyagoknál érdekesebben viselkednek a plazma halmazállapotú anyagok.

 

Többek között a gyógyszerek egymásra gyakorolt kölcsönhatását vizsgálják abban a kutatási projektben amelyben a Szegedi Tudományegyetem és s Solvo Biotechnológia Zrt. működik együtt. A munka során mesterségesen előállított emberi szöveteket is fölhasználnak.

 

A zöld felületeknek, különösen a fáknak óriási szerepük van a klímaváltozás hatásainak enyhítésében. Az elkövetkezendő nyarakon a magyar városokban akár 40–50 napon át is trópusi hőség lehet, amikor a levegő éjjel sem tud 25 fok alá hűlni. Erre jutottak az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének munkatársai, akik egy nemzetközi projekt keretében vizsgálják a városokban a klíma javításának lehetőségeit.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg júliusi adásunkat!