Mellár Tamás politikus-közgazdász a Témában: a 10 százalékos infláció elfojtott, ennél sokkal magasabb lehet

Miközben az Európai Unió jelentős részében a közel 40 százalékos energiaár-emelkedés okozza az inflációt, addig Magyarországon enélkül is megnőttek az árak.
Szeged.hu

2022. június 09. 15:31

Mellár Tamás politikus-közgazdász a Témában: a 10 százalékos infláció elfojtott, ennél sokkal magasabb lehet

Nagyon jelentős kereslettöbblet megbontotta a magyar gazdaság egyensúlyát, ez az egyik legfontosabb oka a magyarországi áremelkedéseknek Mellár Tamás közgazdász, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint. Mellár a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta: az Orbán-kormány választási költségvetésében hatalmas pénzeket fizettek ki a lakosságnak, annak érdekében, hogy nyerjen április 3-án, ez viszont most visszaüt.

 

„Nincs olyan reálgazdaság, ami képes lenne rugalmasan reagálni, ezért emelkedtek az árak, már ahol tudtak” 

 

– tette hozzá a politikus. És bár Magyarország az uniós 29-ek közül 10. helyen szerepel az inflációs rangsorban, igaz Mellár Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy jóval rosszabb helyen állnánk, ha nem lenne hatósági ár például az üzemanyag esetében.

 

Mellár Tamás azt is elmondta, valójában a rezsinél és az üzemanyagnál jelenleg is az adófizetők állják a világpiaci ár és a hatósági ár közötti különbözetet, így ezt most a közös pénzből finanszírozza az állam.

 

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, aki a közgazdasági tudományok professzora, azt is elmondta: lehetett volna eddig is antiinflációs politikát folytatni, ami a keresletcsökkentéssel hozzájárult volna az áremelkedés ütemének lassításához, de szerinte ezt a választások miatt nem merte meglépni az Orbán-kormány.

 

Nézze meg a teljes beszélgetést a Szeged Televízióban!

(fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Címlapon

mutasd mind