Meleg Sándor a Témában: Sérti a szociális szektor semlegességét az egyházi intézmények plusz támogatása

A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit beszélgetett Meleg Sándorral, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnökével.
Ancsin Zsuzsanna

2023. április 16. 10:41

Meleg Sándor a Témában: Sérti a
szociális szektor semlegességét az egyházi intézmények plusz
támogatása

Egyre több civil fenntartású nyugdíjas otthon és szociális ellátóhely kényszerül és kényszerült bezárni ellátóhelyeiket a megfelelő állami támogatások hiányában. Ez alól kivételt kaptak az egyházi intézmények, amelyek tavaly novemberben állami rezsitámogatásban részesültek. A szektorban dolgozó szociális munkások és a nyugdíjas szervezetek által küldött vészjelzések ellenére a kormány nem tesz semmit.

 

A hatalmas inflációval magára hagyta a kormány a civil szolgáltatókat. Sokan küzdenek a fennmaradásért, de sorban buknak el a szervezetek. Ilyen sorsra jutott a Menedékház Alapítvány otthonukat elvesztett családok átmeneti elhelyezésére kialakított részlege is, amelyet húszéves működés után kényszerültek bezárni. A segítő szervezet attól fél, hogyha nem csökkennek az árak vagy a kormány nem hajlandó nagyobb mértékű segítséget nyújtani, akkor a közel jövőben az idős és beteg hajléktalanokat ellátó szálló is megszűnhet. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete arra kéri az Orbán-kormányt, hogy a gondozási napok számához igazítva állapítson meg kiegészítő támogatást a lakhatást és gondozást nyújtó intézményeknek.

 

A szociális dolgozókon kívül a nyugdíjas szervezetek is csatlakoztak az ügyhöz. A céljaik között szerepel, hogy a nyugdíj összegét azelőtt emeljék meg, mielőtt az teljesen elértéktelenedne az infláció miatt. Ezenfelül ki szeretnének harcolni egy egyszeri 50 ezer forintos kompenzációt annak a fél millió magyar nyugdíjasnak, akiknek a havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot sem. Viszont eddig egyik szervezet sem kapott érdemleges választ.

 

Meleg Sándor a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a Témában arról beszélt, ez a szektor, az mindig forráshiányos terület volt a szociális ellátórendszeren belül.

 

„Levelet írtunk Fülöp Attila államtitkárnak. Ebben leírtuk, előzetes adatgyűjtést végeztünk, amiben az derült ki, hogy a legtöbb intézménynél a rezsiköltség havonta a háromszorosára emelkedett. Erre az állami finanszírozás abszolút nem nyújt fedezetet.”

 

Az egyesületi elnök azt is mondta, az összes intézményrendszerben van egy szektorsemlegességet sértő finanszírozási eltérés. „Az egyházi fenntartású intézmények több kiegészítő támogatásban részesülnek, de a rezsitámogatás esetén is volt eltérés. Az önkormányzati fenntartású rendszerben az történt, hogy az egyes polgármesterek bementek a minisztériumba, egyeztettek, tárgyaltak és kaptak valamennyi pénzt az önkormányzati intézményrendszernek a fenntartásában. Az egyházi szervezetek azok jogszabályban rögzített módon kaptak támogatást egyes intézménytípusokra. Amíg a civil szervezeteknél az történt, hogy a kormányzat megnyitott egy pályázati lehetőséget tavaly ősszel, amiben korlátozott mértékig tudtak támogatást igényelni, de ezek a támogatási feltételek eléggé szűkre szabottak voltak.”

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!