„Megszűnt Csehszlovákia, megszűnt a lámpagyártás” – József ezért cselekszik, gyűjti a petróleumlámpákat

Bármennyire is tartóztatnánk, lassan el kell búcsúznunk az ősztől is. De amíg szép az idő, érdemes kihasználni és hosszabb-rövidebb túrákat tenni a természetben. A mai adásban is mutatunk olyan helyet, ahol nagyokat lehet sétálni és ha megjön az eső – netalán a hó –, akkor se essünk kétségbe, sok érdekesség várja a kirándulókat a kiállítóhelyeken is.
Várnai Adrienn

2022. november 28. 16:58

„Megszűnt Csehszlovákia, megszűnt
a lámpagyártás” – József ezért cselekszik, gyűjti a
petróleumlámpákat

AKTÍV

A madárvonulás a Dél-alföld ünnepe. A Kiskunsági Nemzeti Park Magyarországon a második legnagyobb pihenőhelye a költöző madaraknak. Jelenleg 23 ezer daru tölti az éjszakát a lecsapolt halastavakon Szeged környékén. Ilyenkor napfelkeltekor és napnyugtakor több ezer darut lehet látni az égen. A Fehér-tónál egészen decemberig meg lehet figyelni ezeket a madarakat napfelkelte vagy napnyugta előtt. A darules túrán a résztvevők távcsövet is kapnak és szakvezetővel a tó szabadon nem látogatható területeire is beléphetnek.

 

TIPPADÓ

Fekete István ifjúsági regényein nemzedékek nőttek fel, de ugyanilyen emlékezetesek állatmeséi, vadásztörténetei és elbeszélő leírásai is. Kevesen tudják, hogy írói pályafutása az 1920-as évek elején, Ajkán bontakozott ki. A városban található emlékszobája számos kincset rejt.

 

MESTEREK

Petróleum, lámpa, milyen szép, a lángja! Szinte mindenki ismeri az Omega együttes slágerét. A kiskunhalasi Hideg József nemcsak a dalt ismeri, de meg is becsüli a ma már ritkaságnak számító világítóeszközök szépségét. A kétezres évek elején kezdte el gyűjteni a petróleumlámpákat, mint mondja azért, hogy fennmaradjanak az utókornak. József nemcsak gyűjti, hanem fel is újítja a lámpásokat.

 

AKTÍV

Zalalövő határában fekszik a Borostyán tó. A harmincöt hektáros vízfelületet árnyas fák veszik körül. A kirándulóhelyet nemcsak nyáron érdemes felkeresni, a tó környéke sétára és túrázásra is remek lehetőségeket kínál az év bármely hónapjában.

 

VÁROSNÉZŐ

Látták már Szegedet madártávlatból? Ha még nem, feltétlenül üljenek fel a Dóm téren álló óriáskerékre és élvezzék a panorámát ötven méter magasból. Aki decemberben érkezik a városba, az már a karácsonyi vásárban is gyönyörködhet.

 

RELAX

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával avatták fel az ország első olvasókabinját az ajkai Csinger-völgyben. Az öt méter magas, hat méter hosszú alkalmi szállás a természet és a művészet összhangját kívánja megmutatni. Az építményt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezték és építették augusztusban, szeptembertől pedig már birtokba is vették a turisták.