Megnyílt a Borfesztivál, védelmet kérnek a zaj ellen, drágul a tojás – Szegedi Híradó, 2022. május 13.

Nézze online a Szeged Televízió híradóját!
Vass Imre

2022. május 13. 19:00

Megnyílt a Borfesztivál, védelmet kérnek a zaj ellen, drágul a tojás – Szegedi Híradó, 2022. május 13.

Három érdekes téma a mai Híradóból:

 

  • Egy hónap alatt 15%-kal lett drágább a tojás a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint és még nincs vége az áremelkedésnek – állítják az ágazatot ismerő szakértők. Ennek oka a háború, a takarmányárak és a madárinfluenza.  A most 55-60 forintba kerülő tojásért hamarosan akár 80 forintot is fizethetünk.

 

  • Kecskéstelepen a Karikás utcában a házaktól néhány tíz méterre épül a Szeged-Szabadkai vasútvonal. Már az építkezés is nagy zajjal jár, az ott lakók azonban azon aggódnak, amennyiben megindul a forgalom, tovább romlik majd a helyzet. A kivitelező ugyan egy márciusi lakossági fórumon megigérte a zajvédő falat, azonban mára kiderült, hogy azt mégsem építik meg. Az idő viszont szorít, hiszen a MÁV ma jelentette be, hogy auguszutus elejétől megindulhat a teherforgalom a Szeged-Röszke-Szabadka vasútvonalon.

 

  • A fény nemzetközi napját ünnepelte péntek délután az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet. Újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt,  ki lehetett próbálni a VR-szemüveget, vagy akár kutatónak is be lehetett öltözni. Szabó Gábor a létesítmény ügyvezetője azért is tartja fontosnak az ilyen nyíltnapokat, hiszen így jobban kézzel foghatóvá lehet tenni a fizikát a fiatalok számára.

 

Az adást teljes egészében itt is megnézheti:

 

Címlapon

mutasd mind