Még mindig nagy a harc a gimnáziumi helyekért Szegeden – Szegedi Híradó 2023. január 24-én

Nézze online a Szeged Televízió híradóját!
Garai Szakács László

2023. január 24. 19:00

Még mindig nagy a harc a gimnáziumi
helyekért Szegeden – Szegedi Híradó 2023. január 24-én
  • 3,5 milliárd forintot is veszíthet a Szegedi Tudományegyetem a Horizont kutatói programok uniós befagyasztása miatt – erről is szó esett azon a hallgatói fórumon, amelyet a Momentum szervezett, elsőként Szegeden. A párt szerint emellett a fiatalok Erasmus programból való kizárása is a kormány hibája, a doktoranduszhallgatók ösztöndíjait pedig szerintük azonnal fel kellene emelni legalább a minimálbér összegéig.
  • Továbbra is nagy a harc a gimnáziumi helyekért, 2019-hez képest tovább nőtt a szegedi gimnáziumokba jelentkezők száma. Az általános iskolások szombaton tettek írásbeli felvételi vizsgát magyarból és matematikából. Bár a kormányzati szándék inkább a szakképző intézményekbe terelné a diákokat, az oktatáskutató szerint a gimnáziumok főleg a nagyobb továbbtanulási esély miatt népszerűek. A diplomások ugyanis jóval többet keresnek, a többi munkavállalónál.
  • Kevesebben vettek részt a vártnál az országos tanársztrájkban eddig. A szegedi pedagógusok az aktívabbak közé tartoznak, a városban nagyon sok szülő is támogatja az akciót. A szakszervezetek arra számítanak, hogy a gördülő sztrájk meghirdetésének egyéves évfordulóján, január 31-én nagyon sokan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

 

És ez még csak három izgalmas téma a ma esti Szegedi Híradóból!