Még hetvenkilenc nap élet: hatvan éve volt az első magyarországi veseátültetés – Diagnózis, 2023. március 13.

Két olyan beteg történetét ismerhetik meg, akik ma már új vesével élnek. De nemcsak a máról, hanem a múltról is szót ejtünk, hiszen hatvan éve volt hazánkban az első élődonoros veseátültetés, amit Szegeden végeztek el. Arra is választ keresünk, milyen hatással volt a pandémia a hazai szervátültetésekre!
Még hetvenkilenc nap
élet: hatvan éve volt az első magyarországi veseátültetés –
Diagnózis, 2023. március 13.

1962. december 21-én végezték el Szegeden az első magyarországi élő donoros vesetranszplantációt. Ez nemcsak hazánkban, hanem Kelet-Európában is az első ilyen beavatkozás volt. A donorból a szervet a klinika akkori vezetője, Petri Gábor emelte ki, az átültetést Németh András sebész-urológus végezte el. A beteg Szántó István volt, aki hetvenkilenc napot élt testvére, László veséjével. Ő idézte fel a klinikán szervezett megemlékezésen a hatvan évvel ezelőtt történetet.

 

Ma Magyarországon a szervek közül vese, vese-hasnyálmirigy, szív, máj és tüdő átültetésére van lehetőség a négy egyetemi városban működő hét transzplantációs központban. Tavaly, az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint összesen 369 szervátültetést végeztek, év végén több mint 1250 embert várt új szervre. A szegedi helyzetről Szederkényi Edit adjunktussal és Lázár György professzorral beszélgettünk.

 

Nézze meg az adást!

Címlapon

mutasd mind