Meg akarják fejteni, hogyan válnak ellenállóvá a baktériumok az antibiotikumokkal szemben

Az elmúlt időszak legérdekesebb riportjai nézhetők újra 2022 első adásában: hogyan tudunk föllépni azok ellen a baktériumok ellen, amelyek rezisztensekké válnak az antibiotikumokkal szemben, milyen másodlagos forrásokat képesek előállítani a szuperlézer központban, hogyan lehet kiszűrni az álhíreket pusztán nyelvészeti módszerekkel, az emberi mikrobiom meghatározásának gyors módszerét dolgozták ki egy szegedi laborban. Kvantum, válogatásadás 2022 januárjában.
Márok Tamás

2022. január 27. 12:35

Meg akarják fejteni, hogyan válnak
ellenállóvá a baktériumok az antibiotikumokkal szemben
  • Az orvoslás egyik legfontosabb mai problémája, hogy sok baktérium ellenállóvá válik a régebben hatékony antibiotikumokkal szemben. A Szegedi Biológiai Központban Pál Csaba kutatócsoportja erre a problémára keres válaszokat. A csoport egyik ifjú tagja a baktériumok evolúcióját vizsgálja. Azt mérik be, hogy egy adott baktériumtörzs az ellene használt gyógyszerek milyen koncentrációjára képes rezisztens mutációt kialakítani.
  • A szegedi szuperlézer központ egyik legérdekesebb részlege a másodlagos forrásokat előállító csoport. Itt a lézereket csak arra használják, hogy más típusú sugárzást hozzanak létre: extrém ultraibolya sugárzást. A folyamat végén a pumpapróba áll, amely érdekes anyagvizsgálatokra ad lehetőséget.
  • Az emberi mikrobiom föltérképezésének új módszertét dolgozták ki a szegedi Avidin Kft.-nél. Testünkben milliónyi baktérium, gomba és vírus él. Ezek közül sokan semlegesek, mások segítik szervezetünk működését, de akadnak olyanok is, amelyek kellemetlenségeket, sőt megbetegedéseket okoznak. jónéhány betegség legyőzése ezek semlegesítésén múlik. Előbb azonban meg kell találni és azonosítani kell őket. Minél gyorsabban és minél pontosabban.
  • Az álhírek mindig is gondot jelentettek a kommunikációban. A közösségi oldalak és az internetes felületek robbanásszerű elterjedésével azonban a már ez a probléma nagyon jelentősen nőtt. Persze az igazságnak utána lehet nézni tényszerűen is. A Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszékén azt vizsgálják, hogyan lehet kiszűrni az álhíreket pusztán nyelvi jellemzőik alapján.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg januári válogatásadásunkat!