Márki-Zay Péter a Szeged Televízióban: Orbán nem csak vitázni fél, attól is retteg, hogy április 3-án az emberek ítéletet mondanak a korrupt rendszeréről

Akárhogy bizonygatja Orbán Viktor az ellenkezőjét, Márki-Zay Péter szerint csak meg kell nézni, hogy a rokonai és barátai 1000 milliárdos vagyonnal gyarapodtak 12 év alatt. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesz elnökéből néhány év alatt Európa-párti, oroszellenes politikusból Putyin-barát, Európa-ellenes, fasiszta diktatúrát kiépítő politikus lett.
Szeged.hu

2022. február 05. 17:07

Márki-Zay Péter a Szeged Televízióban: Orbán nem csak vitázni fél, attól is retteg, hogy április 3-án az emberek ítéletet mondanak a korrupt rendszeréről

Pénteken a Kossuth Rádióban Orbán Viktor azt mondta, egy olyan sikeresen fejlődő országon, mint Magyarország, nem vehetők komolyan a korrupcióról és tolvajlásról szóló kritikák.

 

Az ellenék miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarországon igenis nagy gond a korrupció, bármit állít Orbán Viktor, és az sem igaz, hogy egy fejlődő országban ne lehetne korrupció, mint ahogy egy nyomorgó országban is elképzelhető lenne a korrupciómentes közélet.

 

Márki-Zay Péter a Szeged Televízió Voksra Váró című választási műsorában úgy reagált a miniszterelnök szavaira, hogy a korrupció történelmi csúcsot ért el, nem volt még olyan kormánya Magyarországnak, ami ennyit lopott volna. Példaként említette, hogy a kormányfő veje három év alatt a 30. leggazdagabb ember lett Magyarországon, de a gázszerelője is gazdagabb lett néhány év alatt, mint a brit Erzsébet királynő.

 

„Minden nemzetközi kutatásban érezhető, de a hétköznapjainkban a Völner-ügy, a Schadl-ügy. Azok akik a gombokat nyomogatják, a 133 »bátor« ember közül négy (Mengyi Roland, Simonka György, Boldog István, Völner Pál – a szerk.) eljárás alatt van vagy börtönbüntetését tölti” 

 

– sorolta a korrupciós ügyeket Márki-Zay Péter.

 

Tény, hogy a Transparency International felmérése szerint a magyarok 77 százaléka látja úgy, hogy a korrupció az üzleti kultúra része, míg 73 százaléka gondolja azt, hogy az üzleti siker egyetlen módja, ha valakinek vannak politikai kapcsolatai.

 

 

A korrupciós rangsorban is lemaradt hazánk az elmúlt években. Európában már csak Bulgáriánál jobb a helyzet nálunk, ezzel az Európai Unió utolsó előtti helyén állunk, míg a világban a 73. helyet foglaljuk el Szenegál, Kuvait és a Salamon-szigetek társaságában.

 

 

„Magyarország a mélypontra érkezett korrupció tekintetében, és sajnos gazdaságilag is. Ilyen értelemben van összefüggés. Éppen azért vagyunk az Európai Unió második legszegényebb országa. Romániában jobban élnek az emberek, magasabbak a bérek. Egyedül Bulgária van átlagos szegénységben alattunk, de még Bulgáriában sincs az a borzasztó helyzet mint Magyarországon, hogy a lakosság 74 százaléka a szegénységi küszöb alatt él” 

 

– magyarázta a helyzetet Márki-Zay Péter, aki szerint

 

Orbán Viktor azért nem mer kiállni miniszterelnök-jelölti vitára, mert tudja, hogy nem igaz, amit mond.

 

 

Márki-Zay Péter szerint Orbánék 12 évet vártak a 13. havi nyugdíj visszaépítésével, de a béremeléseket és a nyugdíjemeléseket elviszi a soha nem látott infláció, az árak soha nem látott növekedése miatt. Az is szembetűnő, hogy hirtelen a teljes magyar nemzeti össztermék 8 százalékát osztogatja el a Fidesz-kormány a választások előtt, 5000 milliárd forintos lyukat ütve a költségvetésben.

 

„Azért most, mert Orbán Viktor érzi, hogy könnyen elveszítheti a választást. Az ellenzék összefogásával megteremtődött az esély, hogy Magyarország végre a korrupciót, a szegénységet, az ország kifosztását is maga mögött hagyja.”

 

Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor jólétről szóló szavait nem igazolja az, hogy hatósági árazni kellett a csirke far-hátat és a csirkeszárnyvéget is. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy látja, Magyarországon már nem elég a propaganda, szakértő kormányzásra van szükség, amit az ellenzék képes biztosítani.

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt is mondta az adásban, hogy a Fidesz épp azzal vádolja őket, amit maguk tesznek, ilyen a migránsok betelepítése, hiszen 40–50 ezer bevándorlót telepítenek az országba évente. De ilyen a fizetős egészségügyre vonatkozó vád is, hiszen ők épp azt mondják, fizesse ki az állam a magánszolgáltatóknál a gyógyulást, ha az állami fenntartású intézmény nem bírja kapacitással. Eközben Magyarországon épp a kormány tereli az embereket a magánegészségügy felé.

 

A rezsicsökkentéssel kapcsolatosan Márki-Zay Péter ismét elmondta, nem igaz, hogy megszüntetnék a rezsicsökkentést, de semmi értelmét nem látja államilag támogatni a gazdagok medencefűtésére használt energiát, ráadásul úgy, hogy a rezsiár és a világpiaci ár közötti különbséget a végén az adófizetők állják.

 

„A rezsicsökkentést tovább akarjuk fejleszteni, ki akarjuk bővíteni, sokkal szociálisan érzékenyebbé akarjuk tenni” 

 

– magyarázta. Szerinte Orbánék ebből is loptak, mert amikor a hatósági ár magasabb volt a világpiaci árnál, akkor a fideszes cégek azt a hasznot bezsebelték, a veszteséget viszont az adófizetők fizetik ki.

 

Márki-Zay Péter szerint környezetbarát módon kellene rezsit csökkenteni elsősorban, például energetikai korszerűsítéssel, szigeteléssel akár 70 százalék fölött energiamegtakarítás érhető el, ezt kellene támogatni.

 

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt Orbán Viktorról megjegyezte: Orbán politikai karrierjének egyetlen következetes pontja van van, a korrupció. Emlékeztetett: ő már akkor is templomba járó volt, amikor Orbán a Kommunista Ifjúsági Szövetségben kezdte a politizálást, majd ő harcos liberális volt, kijelentette, hogy a Fidesz mindig liberális párt marad. Később oroszellenes Európa-barát lett, de 180 fokos fordulattal a Fidesz miniszterelnökéből

Putyin-barát, Európa-ellenes, fasiszta diktatúrát kiépítő politikus lett.

 

Érdemes megnézni a teljes beszélgetést Márki-Zay Péterrel a Szeged Televízió Voksra Váró című választási műsorában!