Mangó Gabriella háziorvos a Témában: Használjanak véroxigénszint-mérőt, 90-es értéknél azonnal orvoshoz kell fordulni

A gyöngyösi háziorvos szerint a 35 és 45 éves korosztály fertőzöttsége nőhet a következő hetekben, mert a gyerekek az óvodából, iskolából hazaviszik a vírust.
Szeged.hu

2022. január 19. 21:50

Mangó Gabriella háziorvos a Témában: Használjanak véroxigénszint-mérőt, 90-es értéknél azonnal orvoshoz kell fordulni

Rohamosan terjed az koronavírus omikron variánsa Magyarországon, ehhez képest továbbra sincs ingyenes tesztelés, ráadásul 10-ről 7-re, majd 5 napra lerövidítették a karantén időszakát is. Mangó Gabriella háziorvos a Szeged Televízió Téma című műsorában azt mondta: senki ne vásároljon 19 ezer forintos PCR-teszteket, inkább keresse föl a háziorvosát, aki majd intézi a mentőkkel a tesztelést. Igaz, hogy ez 3-4 nappal meghosszabbíthatja a karantént, de még mindig jobb, mint a drága teszteltetés.

 

Mangó Gabriella saját tapasztalatait is megosztotta: Gyorstesztekkel öt napon keresztül vizsgált 4 embert, akik közül 1-nek lett pozitív a tesztje, mindössze egyszer, másnapra viszont ő is negatív tesztet produkált. Nagy meglepetésére, ugyanakkor mind a 4 főnél végeztetett PCR-teszteket is, ezek viszont mind a 4 esetben pozitívak lettek, tehát fertőzöttséget mutattak.

 

„Volt, akinél vérnyomás-ingadozást vagy egyszerű kötőhártya-gyulladást okozott a vírus, mégis pozitív lett a PCR-teszt” – szemléltette a háziorvos azt, hogy a koronavírusnak szokatlan tünetei is lehetnek.

 

Mangó Gabriella azt tapasztalja, hogy az omikron-variáns esetében az oltottak izomfájdalommal és enyhe lázzal két–három nap alatt megússzák a fertőzést, az oltatlanoknál viszont hosszabb és súlyosabb a betegség lefolyása.

 

Az is elmondta, a házi gyermekorvosokkal és a tanárokkal gyakran beszélgetve úgy látja, vannak olyan iskolai osztályok, ahol a 28-ból csak 12 gyerek maradt, tehát arra számít, hogy a jövő hétre a 35–45 éves korosztályt is jobban érinti majd a vírus.

 

 

A legpontosabb PCR-teszt egyébként 19 ezer 500, az antigén gyorsteszt több mint 5000 forintba kerül Magyarországon. Így egy két- vagy háromgyerekes családnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha rendszeresen szeretné tudni, elkapta-e valamelyik gyerek a koronavírust. Ehhez képest a kormány még mindig nem hajlandó ingyen biztosítani a teszteket legalább az oktatási intézményekben, pedig egyre több iskolában és óvodában terjed a járvány, van, ahol teljes csoportok hiányoznak. A HVG azt írja: Mivel az 5–11 év közöttieket még csak december óta oltják, a legkisebbeknek pedig egyelőre nincs elérhető vakcina, a koronavírus ebben a korosztályban tarol igazán, amit – ha megállítani nem is –, de teszteléssel némiképp kordában lehetne tartani. Csakhogy ingyenes lehetőség híján a magyar szülők nagy része ezt nem engedheti meg magának.

 

„Úgy látom, mintha az omikron-variánsba beleengednék az embereket” 

 

– mondta a Szeged Televízió Téma című keddi hírháttérműsorában Mangó Gabriella, aki szerint a 5 vagy 7 napos karantén alatt nem biztos, hogy elmúlik a betegség, így aki fertőzött, az 7 nap után se látogassa a hozzátartozóját, főként az időseket.

 

Mangó Gabriella szerint, ha az omikron-változatba beleengedik az embereket a laza korlátozásokkal, kérdéses, hogy a jelenlegi átoltottsággal ez mire lesz elég, mennyire alakulhat ki nyájimmunitás.

 

„Egy-két hónap után derül ki, milyen védettséget jelent majd, elég-e a nyájimmunitáshoz” – fogalmazott a háziorvos, aki szerint jelenleg azt sem tudjuk, hogy a fásultság, a gazdasági érdekek, a tehetetlenség, vagy az omikron-variáns kevésbé veszélyes jellege miatt történik mindez.

 

Mangó Gabriella azt javasolta, minden családban legyen véroxigénszint-mérő, és ha bárkinek 90 alá esik a szint, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

 

Címlapon

mutasd mind