Makrai László a Témában: 2000 tonna zöldhulladékot gyűjtene össze a Szegedi Hulladékgazdálkodás

Mintegy 300 millió forint uniós támogatásból közel 27 ezer barna kukát osztott ki az önkormányzat Szegeden, annak érdekében, hogy a lakosság elkülönítve gyűjthesse a zöldhulladékot.
Szeged.hu

2022. június 12. 17:33

Makrai László a Témában: 2000 tonna zöldhulladékot gyűjtene össze a Szegedi Hulladékgazdálkodás

Annak ellenére, hogy már elszállítja a lakossági zöldhulladékot a Szegedi Hulladékgazdálkodás, alig változott a hulladékudvarokba szállított zöld hulladék mennyisége. Makrai László az önkormányzati tulajdonú cég vezetője a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában azt mondta, szerintük ennek oka az, hogy sokan a kommunális szemét közé dobták eddig a zöldhulladékot.


A barna kukákkal az is a célja volt a hulladékgazdálkodásnak, hogy a zöldhulladék ne a hulladékdombon kössön ki. Egyrészt kár érte, hiszen értéket képvisel, mivel komposztálható, így felhasználható, másrészt minden egyes tonna hulladék lerakása 6000 forintba kerül a társaságnak. A zöldhulladék elkülönítésével viszont spórolni is tudnak.

 

Makrai László azt is elmondta, az első 3 tonna beérkezett Sziksós és Subasa területéről, ebben alig volt olyan hulladék, ami nem volt odavaló. „Kilencven százalékban alkalmas volt komposztálásra” – tette hozzá az igazgató.

 

Jelenleg a locsolás és a fűnyírás adja a legnagyobb munkát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nek, aminek ugyancsak Makrai László az igazgatója. Az aszályos időjárás miatt, ha nem locsolnak naponta, akkor a Szegeden található 6-700 fajta lágyszárú növény könnyen elpusztul. Az igazgató arra kérte az érintett szegedieket, hogy éjszaka is vigyázzanak az öntözőfejekre, a kutyások figyelmét pedig arra hívta fel, hogy a szabadon engedett ebek gyakran feldúlják az virágágyásokban az automata öntözőrendszer csöveit.

 

Makrai László azt is elmondta, a nyírfa, a hegyi juhar és a kislevelű hárs azok a fajok, amik nem bírják a felmelegedett klímát, a leburkolt felületek miatt a belvárosban ezeket cserélni kell olyan fajokra, amik jobban bírják a jelenlegi körülményeket.