Makrai László a Témában: 200 ezer led izzó díszíti Szegedet az adventi időszakban

Arany Rózsa-díj, zöld felületek fontossága, virágosítás és a karácsonyi készülődés Szegeden, aminek egyik legfontosabb momentuma Szeged karácsonyfájának érkezése. Ezekről beszélgetett Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója Makrai Lászlóval, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.
Miszlai Dorina

2022. november 23. 13:31

Makrai László a Témában: 200 ezer led izzó díszíti Szegedet az adventi időszakban

Megírtuk korábban is már, a több, mint 11 méter magas ezüstfenyő Kiskundorozsmáról tette meg az utat, hogy a Klauzál tér dísze lehessen. Ezt a fát 35 évvel ezelőtt ültette a Hevesi család, akik meghatódva, kissé szomorúan búcsúztak a hatalmas fától. Attól tartottak, hogy a későbbiekben az egyre erősödő viharok kidöntenék, ezért felajánlották a városnak: legyen a szegedi advent ékessége.

 

Kedden tizenegy óra után nem sokkal már a felszín alatti talapzatba helyezték a fát, ami péntekre – a karácsonyi vásár megnyitójára – sok száz dísszel és led izzóval lesz gazdagabb. Egy nappal korábban, hétfőn, megérkezett Rudolf, a szegedi ünnepi időszak ikonikus fényszarvasa is a Dugonics térre, így majdnem minden díszlet a helyére került.

 

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ezekben a napokban ellenőrzi a belvárosi díszkivilágítást. Idén a Kölcsey utca égősor nélkül marad, mivel a régi díszkivilágítás annyira elöregedett, hogy nem érte már meg felújítani.

 

Az elszabaduló rezsiárak ellenére idén a szegedi önkormányzat még ki tudja gazdálkodni a díszkivilágítás költségét. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a korábban kötött szerződés szerint, év végéig még alacsonyabb áron számláz a szolgáltató – ez azonban januártól jelentősen drágul –, illetve a legtöbb várossal ellentétben, Szeged az elmúlt években korszerű, ledes égősorra cserélte az ünnepi világítást, így az kevesebb áramot fogyaszt. Ugyanakkor a fények decemberben minden este 10 órakor kialszanak, illetve január 1-jén gyönyörködhetünk utoljára a városi díszkivilágításban. Utána a takarékossági intézkedések értelmében ezeket lekapcsolják.

 

Zölden jobb az élet

A Szegednek átadott Arany Rózsa-díjjal kapcsolatosan Makrai László a Témában elmondta, a díjat komplex munka alapozta meg, a virágosításon túl, a zöld felületekkel való tervszerű gazdálkodás, a zöld területek gondozása, azok kezelése, a hulladékgazdálkodás és az iskolai zöld nevelés is hozzájárult az elismeréshez. A Szegedi Környezetgazdálkodás vezetője megjegyezte: az elvégzett munka és a díj a turizmus miatt is fontos, ezért továbbra is ezzel a szemlélettel kezeli Szeged zöld terülteit.

 

„Szeretünk zöldben járni, a természetet próbáljuk behozni a környezetünkbe, Szeged ebben élen jár” – tette hozzá.

 

Nézze meg a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind