Lovas terápiával fejlesztenek autista gyerekeket Szatymazon – Diagnózis, 2022. július 18.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában megmutatjuk, hogyan segíti az autista gyerekek fejlődését a lovasterápia. Egy szatymazi farmon gyógypedagógus vezetésével főként a kommunikációt és a társas viselkedést segítő foglalkozásokon vettek részt az érintettek. Folytatjuk a 10 Ezer Lépés Program riportfilmjeit: Békési János mondja el, ő hogyan küzdött meg a prosztatarákkal.
Lovas terápiával
fejlesztenek autista gyerekeket Szatymazon – Diagnózis, 2022.
július 18.

Autizmus – a bezárt világ. Az autisztikus spektrumzavar egy életen át tartó fogyatékos állapot, aminek oka a szociális és a kommunikációs kognitív készségek fejlődési zavara. Mivel viszonylag későn, csak 1943-tól vált önálló kórképpé, emiatt az ellátás megszervezése még mindig elmarad a többi fogyatékos területétől, bár azt is el kell mondani, hogy az utóbbi két évtizedben óriási a fejlődés. Megfelelő, speciális módszerekkel ugyanis jó eredmények érhetők el az egyének szintjén a nehézségek kompenzálásában, a szociális beilleszkedésben. Erre jó példa a lovasterápia. A szatymazi Mikes Lovasfarmon a kommunikációt és szociális készségeket, társas viselkedést fejlesztő játékokat, feladatokat szerveztek autista gyerekeknek.

 

Békési János Győrben él, 77 éves. Nem járt szűrésekre, nem foglalkozott ezzel. 2021-ben véletlenül vették észre, hogy prosztatarákja van. Ő is egyike lett annak az évente csaknem ötezer férfinak, akinél ezt a daganatos elváltozást diagnosztizálják. Pedig ennél a betegségnél is igaz, hogy az időben észrevett rákos elváltozás életet jelenthet. Mivel még ma is kevesen élnek a szűrés lehetőségével, ezért a 10 Ezer Lépés Program kisfilmekben hívja fel erre a figyelmet. Itt gyógyult, illetve ma is a betegséggel élő férfiak mesélik el történetüket arra biztatva férfitársaikat, hogy előzzék meg a bajt, és menjenek el a szűrővizsgálatokra.

 

Ultrahangozni babán, eret varrni, mentőkocsiban emberi életért küzdeni – ezeket akár egy orvosos játékot kedvelő gyermek is szívesen játszaná, ám az imént említett tevékenységeket medikusok végzik nap mint nap. Az egyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának Skills Központjában klinikai környezetben, élethű modelleken, gyakorlatorientáltan sajátítják el a gyógyítás csínját-bínját a jövő orvosai.

A TMS, azaz a Transzkraniális Mágneses Stimuláció egy olyan, beavatkozást nem igénylő eljárás, amikor a koponya csontos területét ingerlik. A megfelelő rész körül létrehozott mágneses tér ugyanis jó hatással van az idegsejtek működésére. A terápiát hatékonyan alkalmazzák a Szent-Vincent Rehabilitációs Központban is az idegrendszeri vagy a neurodegeneratív megbetegedések következtében kialakult motoros tünetek csökkentésére.

 

Nézze meg az adást!