Lótusz Napok: 300 méter mélyről jön a víz, ami a szegedi lótuszokat táplálja

Szegeden található a legnagyobb szabadföldi, tóban élő lótuszállomány, ráadásul ez még az eredeti indiai fajta. A virágzásukat ünneplik szombaton és vasárnap a füvészkertben.
Cservenák Zoltán

2022. július 30. 19:39

Lótusz Napok: 300 méter mélyről jön a víz, ami a szegedi lótuszokat táplálja

 

A hétvégén tartják a 15. Lótusz Napokat az újszegedi füvészkertben, az indiai lótuszok június végétől ősz elejéig tartó időszakban általában három napig virágoznak. A legtöbb lótusz ilyentájt virágzik, a füvészkert tava ilyenkor a legszebb, érdemes megnézni a különleges vízinövényeket.

 

Az újszegedi füvészkert tavát ezen a hétvégén is beborítják az Ázsiából származó indiai lótuszok. Németh Anikó a Szeged Televízió Körút című műsorában elmondta, a szegedi a legnagyobb, szabad földben, tóban áttelelő állomány. A füvészkert tavát egy 300 méter mély kútból táplálják a kút vize télen és nyáron is 21. fokos, ezért a lótuszok át tudnak telelni.

 

A füvészkert igazgatója arról is beszélt, az indiai lótuszokat Győrffy István, a szegedi füvészkert első igazgatója szekéren hozta el Óföldeákról a Návay-kastélytól, miután a Návay család felajánlotta azt 1932-ben.

 

 

Az indiai lótusz Ázsia legjelentősebb szimbóluma, emellett fontos tápláléknak számít. 

 

Az idei Lótusz Napokon a program közös jógázással indul. Majd a botanikus kert különböző helyszínein, az rendezvényre fölállított színpadon, a mediterrán üvegházban, a lótuszos tó partján, a műsorsátorban koncertek, előadások, tánc- és harcművészeti bemutatók várják a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kalligráfia és a lótuszfestés rejtelmeivel, részesei lehetnek japán, kínai vagy koreai teaszertartásnak, különféle jógákat és meditációs technikákat próbálhatnak ki vagy bekapcsolódhatnak egy tajcsifoglalkozásba is.

 

A lótusznapokon indiai tablá művész és Indiából érkező énekes igyekszik megteremteni a hangulatot.

 

Nézze meg a Szeged Televízió Körút című magazinjában a beszélgetést Németh Anikóval!

Címlapon

mutasd mind