Leonce és Léna: az összes tagozat egy darabban játszik

Ifjúsági regény színpadi változata Veszprémből, klasszikus művek új feldolgozása Székesfehérvárról és Zalaegerszegről, ősbemutató a Szegedi Nemzeti Színházból.
Hajdu-Balogh Ramóna

2021. december 13. 11:14

Leonce és Léna: az összes tagozat egy darabban játszik
  • Eric Kästner ifjúsági regénye, A két Lotti elevenedik meg a Veszprémi Petőfi Színház színpadán. Az ikerpár humoros és szívszorító helyzetekben bővelkedő története számos aktuális problémát boncolgat: szól a válások következményeiről, a mozaikcsaládok életéről, de a gyermeki szeretet erejéről is.
  • Egy fordított Rómeó és Júliára emlékeztethet a Leonce és Léna cselekménye, amit a Szegedi Nemzeti Színház tűz műsorára. Ezzel az ősbemutatóval kezdik majd a 2022-es évet. Most még az olvasópróbánál tartanak. Georg Büchner drámáját Závada Péter és Subicz Gábor egy friss, fiatalos formátumba írta át. Az előadás egy igazi összművészeti produkció lesz, hiszen a színház prózai színészei mellett megjelenik az operatagozat, az énekkar és a tánckar is.
  • Bagó Bertalan rendezésében mutatja be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a Don Quijote De La Mancha, a búsképű lovag című darabot. A címszerepben Andrássy Máté látható, hű szolgáját Sarádi Zsolt alakítja.
  • Új előadással várja a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata a közönséget. A 2021/2022-es évadban elsőként Fodor László Érettségi című művét állítják színpadra. A stáb a bemutató előtti egyik próbán járt.
  • A néző beül a színészek közé, és máris úgy érezheti magát, mintha egy fergeteges lakodalomba cseppent volna. A Szeged–Arad Színháztengely, azaz a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház művészeti társulása Tolsztoj: Az élő halott című darabját vitte színpadra. A rendező szerint ebben a formában a néző sokkal jobban tud kapcsolódni a színészekhez, mintha a nézőtérről követné az eseményeket.

 

Forgószínpad: nézze meg színházi magazinunkat!