Legyőzte a leukémiát és mindenki mást Európában – a pingpongasztalnál: Bácsi Bernát története

Tíz évvel ezelőtt csontvelő-átültetés mentette meg az életét, ma már háromszoros Európa-bajnok asztaliteniszező. Bernátnál 2009-ben állapítottak meg leukémiát, így szövetátültetésre volt szüksége, amit 2012-ben egy fertőzés miatt meg kellett ismételni.
Szilágyi Dóra

2023. január 02. 15:48

Legyőzte a leukémiát és mindenki
mást Európában – a pingpongasztalnál: Bácsi Bernát története

Bácsi Bernát fiatal kora óta versenyszerűen sportolt, kórházi munkája mellett asztaliteniszedzőként is dolgozott. 2009-ben, harmincévesen egy véletlennek köszönheti azt, hogy felfedeztek nála egy komoly betegséget: bevérzett a veséje, magas volt a fehérvérsejt száma. Miután a veséje meggyógyult, a kontroll-laborvizsgálaton még magasabb lett a fehérvérsejt száma. Átküldtek Szegedre, ahol kiderült, leukémiája van. Bernátnak csontvelő transzplantációra volt szüksége. Abba kellett hagynia sportkarrierjét. Ausztriában találták meg a megoldást a betegségére, autológ csontvelő transzplantációval gyógyították meg.

 

A sikeres operáció után azonban 2012-ben a műtétet meg kellett ismételni. Bernát második transzplantációja után majdnem kilenc hónapot pihent. Ennek már tíz éve. Újraházasodott, született még egy gyermeke, sőt visszatért a pingpongterembe is: Szegeden az ATSK-nál már nemcsak edző, hanem versenyző is. Nem is akármilyen: 2022-ben harmadszor is első lett Oxfordban, a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán.

 

Riportunk a Szeged Televízió Diagnózis című műsorában volt először látható 2022. november 21-én.