Kovács Tamás a Témában: Hatszoros áron, de jövőre is lesz közvilágítás

Nehéz helyzetbe kerültek az önkormányzatok, valahol tíz- vagy hússzorosára emelte a villamos energia díját az MVM. Szeged szerencsésnek mondhatja magát, hogy „csak” hatszoros árat kell majd fizetnie jövőre. Kormányzati támogatás vagy segítségről egyelőre nincs hír, de lehet, nem is lesz.
Ancsin Zsuzsanna

2022. november 27. 14:12

Kovács Tamás a Témában: Hatszoros
áron, de jövőre is lesz közvilágítás

Gémesi György a Magyarországi Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint, minden település hasonló helyzetben van. Van ahol az MVM ajánlata hússzorosa volt a korábbi árnak. Hozzátette, ha a kormány akarna, akkor tudna segíteni az önkormányzatoknak például a szolidaritási adó csökkentésével vagy a gáz és az áram áfájának öt százalékosra mérséklésével.

 

A Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármesterét kérdezte Balogh Judit hírigazgató az energiaárakkal kapcsolatosan.

 

– Augusztus közepén, végén iszonyúan megdrágult a villamos energia ára, szinte összekötötte a piac a gáz árával, hiszen az egy helyettesítő terméke volt, és ahogy a gázenergia is megdrágult, azzal együtt a világpiacon szinte azonos módon növekedett meg a villamos energia ára – mondta Kovács Tamás.

 

Jelenleg a tavaly megkötött áramszerződés van érvényben december 31-éig, így Szeged még a régi áron kapja az áramot. A gazdasági alpolgármester elmondta, az önkormányzatok áramszámlájának fő összetevői:

  • a közvilágítás,
  • a tömegközlekedés és
  • az önkormányzati intézmények működtetése.

 

Ehhez jön hozzá pluszban az ünnepi díszkivilágítás.

 

Sok településen azonban rosszabb a helyzet mint Szegeden. Van, ahol már idén be kell zárni a kulturális intézményeket és/vagy már idén sem lesz díszkivilágítás. Szegeden emiatt december 31-éig nem kell aggódni. Azonban, hogy mi lesz 2023-ban?

Kovács Tamás elárulta, hogy az önkormányzat fél évre kötött szerződést az MVM-mel, és bíznak abban, hogy addigra már kedvezőbb lesz a gazdasági környezet, és nem lesznek ilyen kifizethetetlenek a villanyárak. Az MVM először az eddigiekhez képest tizenegyszeres árajánlatot adott, de végül hatszoros áron kapja az áramot Szeged januártól fél éven át.

 

– A féléves szerződéssel már biztosítani lehet 2023. január 1-jétől a közvilágítást, valamint az önkormányzati intézmények és cégek működését. Az önkormányzati költségvetés megalkotásakor a bevételi és a kiadási oldalak határozzák meg, hogy kiadási oldalon milyen kötelezettséget tudunk vállalni és a jelenlegi bevételeinket tervezve azt látjuk, hogy a féléves időtávnál hosszabbra a jelen környezetben nem lenne mód szerződni, mert nekünk folyamatosan biztosítani kell a közszolgáltatásokat, legyen az közvilágítás, legyen az a tömegközlekedés vagy a szociális ellátás, az óvodai, bölcsődei fűtés és egyáltalán az elektromos áram biztosítása – mondta Kovács Tamás.

Viszont a drágulás miatt januártól szünetelni fog a díszkivilágítás és a kulturális intézmények és sportlétesítmények működését is felfüggesztik egy-két hónapra.

 

Vannak olyan városok, amelyek a tömegközlekedést is kénytelenek korlátozni, például kevesebb járat indításával, de Szeged nem tervez ilyen korlátozásokat. A két ünnep között és a januári szénszünet alatt a szokásos ritkítás várható, amíg a hivatalok is zárva tartanak, de ahogy a munkaszüneti napok letelnek, úgy áll vissza minden az eredeti kerékvágásba a közösségi közlekedés.

 

– Mi avval tervezünk, hogy a normális ügymenetben fogjuk a tömegközlekedést és a közvilágítást is biztosítani – hangsúlyozta a gazdasági alpolgármester.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!