Komjáthy Anna PDSZ-elnök: A kormány úgy csinál, mintha nem lenne veszélyben az oktatás a kötelező oltás következtében távozó tanárok miatt

A PDSZ azt is kéri, igazolhassák az iskolaigazgatók a járvány miatt otthon tartott diákok hiányzását. Eközben több ezer tanár hagyhatja el az iskolákat a kötelező oltás miatt. A problémát egyelőre nem kezeli a kormány.
Cservenák Zoltán

2021. december 05. 15:22

Komjáthy Anna PDSZ-elnök: A kormány úgy csinál, mintha nem lenne veszélyben az oktatás a kötelező oltás következtében távozó tanárok miatt

Levélben kéri Kásler Miklós minisztert a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, vonja vissza azt a körlevelét, amiben lényegében indokolatlannak tartja, a járvány miatti hiányzást az oktatási intézményekben. Emiatt az iskolaigazgatók – az érvényben lévő rendelet szerint – hiába igazolhatják azoknak a gyerekeknek a hiányzását, akiket a szülők a járvány miatt óvatosságból otthon tartanak, sok esetben igazodnak a miniszteri levélhez. Komjáthy Annával, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével Balogh Judit beszélgetett a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

Komjáthy Anna elmondta: a kisebb iskolákban egy-egy véleményvezérnek számító tanár, ha oltásellenes, akkor néhány más tanárt meggyőzhet arról, ne oltassa be magát. Ezekben az iskolákban így a tantestület akár 10–15 százaléka is hiányozhat.

 

Arról sem tudni egyelőre, a maradó tanárok mennyi plusz pénzt kapnak a helyettesítésekért. Egy-egy intézményben akár heti 100–150 hiányzó tanítási óráról is szó lehet, ennyit viszont lehetetlen helyettesítéssel megtartani.

 

A felmérések szerint mintegy 15 ezer tanár nem oltatta be magát, ők a teljes pedagógustársadalom 10 százaléka, közülük viszont 3000-en nem is akarják ezt megtenni. Az oltatlanok december 15-e után nem taníthatnak, így hiányoznak majd a rendszerből.

 

Komjáthy Anna kiemelte: a szakszervezetek folyamatosan próbálják meggyőzni a tanárokat, oltassák be magukat, de ettől még a probléma fennáll, és az, hogy az oltatlanok nem taníthatnak majd, komoly problémákat okoz.

 

A PDSZ elnöke emlékeztetett, az egyházi iskolákra nem vonatkozik a kormányrendelet, és a cégek is dönthetnek arról, hogy kötelezővé teszik az oltást vagy sem, így akár előállhat olyan helyzet is, hogy a konyhásnénik, akik az ebédet osztják, oltatlanok az iskolákban, mert ők nem mindig iskolai alkalmazottak.

 

 

A PDSZ levele:

 

„Tisztelt Miniszter Úr!


Ön a tanév elején az intézményvezetőknek küldött levelében azt írta, hogy önmagában a pandémia nem indoka a tanulók iskolai mulasztásának.


A járványügyi adatok, a gyermekek, tanulók tömeges megfertőződése, a járványügyi intézkedések elmaradása súlyosan veszélyezteti számos intézményben a gyermekek, tanulók és hozzátartozóik egészségét. Az iskolákban tünetmenetesen megfertőződött gyermekek hazaviszik a vírust családjaikba.


Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár úr tavasszal felhívta a figyelmet arra, hogy a tanulók hiányzásának igazolása mindig is az intézményvezetők hatásköre volt és az is maradt.


Ezért kérjük, hogy a szeptemberi levelében foglaltakat vonja vissza, jelentse ki újból, ahogy azt 2021 elején is megtette, hogy a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bek. c) pontja alapján az intézményvezető a gyermek, tanuló mulasztását igazolja, amennyiben a szülő a járványhelyzet miatt azt kéri, és biztosítja gyermeke számára az otthoni felügyeletet, valamint a tananyagban való haladást.

A járvány negyedik hullámának súlyosbodására tekintettel kérjük mielőbbi intézkedését.”