Újra lehet előválasztás a következő önkormányzati választás előtt

Az összefogásra és az ellenzéki előválasztásra is szükség van a 2024-es önkormányzati választások előtt – erről is beszélt az MSZP-s Komjáthi Imre a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.
Cservenák Zoltán

2022. június 14. 20:45

Újra lehet előválasztás a következő önkormányzati választás előtt

A szocialista országgyűlési képviselő azzal kapcsolatosan beszélt az előválasztásról, hogy kedden megjelent a hír: akár egy napon is tarthatják az önkormányzati választást az európai parlamenti voksolással 2024-ben. Az Origo tudósítása szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy háttérbeszélgetésen úgy érvelt: ezzel mintegy 9-10 milliárd forintot spórolhatna az állam. Kérdés, hogy mennyire zavarná össze a választókat – és főként az ellenzéki szavazókat – az egy napon tartott két voksolás, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy az EP-választásokon általában külön induló pártok, hogyan szövetkeznének a helyhatósági választásokon.

 

"Az önkormányzati választásokon józan paraszti ésszel is összefogásra van szükség, ha sikert akarnak elérni az ellenzéki pártok, akkor nincs más út. Egyébként továbbra is tartom, hogy az összefogás intézményére szükség van, valószínűleg az előválasztásra is" 

 

– mondta Komjáthi Imre. Ekkor kérdezett rá Balogh Judit műsorvezető: eszerint lesz előválasztás az önkormányzati választás előtt is.

 

Komjáthi azt válaszolta, az előválasztás egyfajta politikai innováció volt, és ha meglesznek az anyagi és emberi erőforrások, akkor működőképes lehet továbbra is.

 

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, mindez nem hivatalos pártálláspont, de belső fórumokon beszéltek már erről a pártban. Emlékeztetett: ők vetették föl az ellenzéki előválasztás lehetőségét a parlamenti szavazás előtt, ezért a saját gyermeküknek tekintik.

 

Komjáthi ugyanakkor elismerte: szükség lenne finomhangolásra, a 9 napos előválasztás túl hosszú, és túlságosan megterhelő volt az aktivistáknak is.

Címlapon

mutasd mind