Két világszenzációnak számító szegedi operációról – Diagnózis, 2022. február 7.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában szó lesz egy olyan szimultán műtétről, amelyet hazánkban először Szegeden végeztek el, megmentve ezzel egy 85 éves férfi életét. Szintén Szegedhez kötődik az a világelső operáció, amelynek során egy mély agyi stimulációs elektródát ültettek Parkinson-kóros betegbe.
Karajkó-Németh Marietta

2022. február 08. 14:53

Két világszenzációnak számító
szegedi operációról – Diagnózis, 2022. február 7.

Egy 85 éves beteg életét mentették meg Szegeden a múlt év végén. Az idős férfinak két olyan szív-érrendszeri problémája is volt, amelyek külön-külön is életveszélyesek voltak. A Klinikai Központ orvosai ezért egy olyan szimultán műtétet hajtottak végre sikeresen, amit eddig még sehol sem alkalmaztak hazánkban. Hogy pontosan mi is történt a műtőasztalon és kiken segíthet ez az eljárás, arról a kardio-vaszkuláris hibrid munkacsoport két tagja, Ruzsa Zoltán kardiológus és Palásthy Zsolt érsebész beszélt a Diagnózisban.

 

Szenzációs műtét után egy másik szenzációs műtétről: az egyetem Idegsebészeti Klinikáján a világon elsők között ültettek be Parkinson-kórban szenvedő betegbe direkcionális mély agyi stimulációs elektródát, amely az agyi mag célzott, irányított, pontosingerlésére képes. Az apró, pacemakerszerű eszközt, a neurostimulátort a mellkas bőre alá helyezték, hogy az vékony vezetékeken keresztül jeleket küldjön az agy betegségért felelős területére. A műtét azért világelső, mert az egyedülálló innovációt jelentő BrainsSense technológia a hagyományos ingerlés mellett az agyi aktivitást is méri, lehetővé téve, hogy a stimulációt a beteg egyéni igényeinek megfelelően, akár automatikusan állítsa a rendszer.

 

Nézze meg az adást!