Karikó Katalin a Szegedért Alapítvány fődíjáról a Szeged Televíziónak: Ez az első, ami nőt ábrázol, ennek nagyon örülök

Szíve csücske Szeged, élete legboldogabb éveit élte itt, ezért otthonának érzi a várost. Karikó Katalin Szeged Televíziónak az mRNS-technológia legfrissebb felhasználásairól és néhány tudományos áttörésről is beszélt a Szegedért Alapítvány díjátadója előtt.
Márok Tamás

2022. március 21. 07:48

Karikó Katalin a Szegedért Alapítvány fődíjáról a Szeged Televíziónak: Ez az első, ami nőt ábrázol, ennek nagyon örülök

Szeged díszpolgára, Karikó Katalin kapta idén a Szegedért Alapítvány fődíját. Az mRNS-alapú vakcina kifejlesztésével világhírnevet szerző kutatóbiológus a Szeged Televíziónak az alapítványi díjátadó gálája előtt azt mondta, bár az elismeréseket nem lehet összehasonlítani, de a Szegedért Alapítvány fődíja az első díj, ami egy hölgyet ábrázol, és ennek nagyon örül.

 

Karikó Katalin korábban több alkalommal is biztatta a diákokat, hogy válasszák a tudományos pályát, akkor is, ha nők, és ne féljenek kiteljesedni ezen a területen sem.

 

A díj átvételekor azt is mondta, nagyon szerencsésnek érzi magát amiatt, hogy a Szegedi Tudományegyetem egyik elődjén, a József Attila Tudományegyetemen tanulhatott, és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozhatott. Köszönetet mondott diáktársainak és oktatóinak, akiknek hála az itt megszerzett tudásra építve meg tudta állni a helyét a világban, bármilyen nehézséggel kellett megküzdenie.

 

„Nekik is szól a mai elismerés. A megannyi díj, amelyek átvételekor mindig eszembe jut, honnan indultam. És, hogy a Szegeden megalapozott tudásom milyen sokban hozzájárult az elért eredményekhez. Diáknak lenni a JATE-n, Herman-koleszban lakni, az SZBK-ban dolgozni, ezek voltak álmaim netovábbja. És persze itt Szegeden ismertem meg a férjemet, a Déryben tanuló Francia Bélát, itt házasodtunk össze immáron 42 éve, és itt született meg kislányunk, Zsuzsika. Életem legboldogabb éveit éltem itt Szegeden, és mint máskor is, ma is, nagy örömmel térek ide vissza”  

 

– emlékezett az itt töltött évekre könnyekkel küszködve Karikó Katalin.

 

A Szeged Televíziónak adott interjúban mesélt az mRNS-vakcina kezdeti tapasztalatairól. Elmondta, már a kezdetekkor számított az általuk kifejlesztett covid-vakcina hatékonyságára, mivel korábban több vírusra, köztük az influenzára, Zika- és HIV-vírusra is fejlesztettek ilyen jellegű vakcinát. Utóbbi jól működött állatok esetében a kísérletekkor.

 

„Amikor láttuk az egyes fázis után a humán adatokat a covid esetében, hogy milyen jól működik a vakcina, akkor számítottam rá, hogy nagyon jó. Lehet naiv vagyok, mások azt mondták, nem számítottak rá, de bíztam” 

 

– tette hozzá. Az mRNS-vakcinák további felhasználásról azt mondta, az AstraZeneca már harmadik fázisnál tart egy szívelégtelenség ellen használható mRNS-vakcinával, ami képes véredényeket képezni szívelégtelenségen átesett páciensekben. 

 

Karikó Katalin emellett megemlítette, hogy rákellenes és fertőzőbetegségek elleni vakcinák fejlesztése is zajlik jelenleg a világban, köszönhetően annak, hogy rengeteg pénz áramlott a hírvivő RNS-sel kapcsolatos kutatásokba.

 

A kutatóbiológus arról is beszélt, hogy hirtelen csöppent a rivaldafénybe, bár nem igazán szeret szerepelni. Jelenlegi feladatának leginkább azt látja, hogy minél kisebbé tegye a szakadékot a tudomány és az átlagemberek között, mert fontosnak tartja, hogy mindenki megértse, miként válhat az emberiség hasznára egy-egy tudományos felfedezés.

 

Leginkább az új koronavírussal kapcsolatos kérdéseket kap a világot járva, de sokan érdeklődnek az mRNS-technológia használatáról genetikai betegségek esetében. 

 

Karikó Katalin elmondta, az egyik legfrissebb kutatásban az Intellia nevű orvosi cég egyetlen mRNS-vakcinás kezeléssel képes meggyógyítani egy amiloidózisos (kóros fehérjeképződés és túlszaporodás a szervezetben) betegséget.

 

Címlapon

mutasd mind