Karácsony Gergely a Voksra Váróban: nem szeretné, hogy a gyerekei szobájának ablakát bedobják, biztonsági okokból költöztek Pasarétre

A főpolgármester a Szeged Televíziónak elmondta: inkább vállalja Budapest pénzügyi csődjét, mint hogy rontsa a szolgáltatások színvonalát. Szerinte reális, hogy az ellenzék megnyeri mind a 18 budapesti körzetet. A Zuglóból Pasarétre költözéséről, amit a fideszes propaganda urizálásnak tekint, azt mondta: egy 90 négyzetméteres lakást bérelnek két gyerekkel, egyáltalán nem elit környéken. Biztonsági okból költöztek, és azért is, mert a zuglói házukat fel kell újítani.
Szeged.hu

2022. február 12. 12:43

Karácsony Gergely a Voksra Váróban: nem szeretné, hogy a gyerekei szobájának ablakát bedobják, biztonsági okokból költöztek Pasarétre

Budapest főpolgármestere szerint, ha az ellenzék meg akarja nyerni a választást, akkor meg kell nyerni mind a 18 fővárosi körzetet, és a Pest megyei választókerületek többségét. A főpolgármester azt is mondta a Szeged Televízió Voksra Váró című választási műsorában, hogy a budapestiek az elmúlt időszakban megtanulták: a Fidesz bünteti őket, amiért 2019-ben leváltották a fideszes városvezetést.

 

„Már Tarlós főpolgármester úr idején is büntették Budapestet. A Fidesznek van egy olyan tévképzete, hogy Budapest és az ország többi településének az érdeke az külön érdek, mintha Budapest egy sziget lenne a nagy magyar tengerben, de ez nem így van” 

 

– magyarázta Karácsony Gergely, aki szerint

 

olyan kormánya kell legyen Magyarországnak, ami minden település fejlődését szolgálja, és tudomásul veszi, hogy Budapest a nemzet fővárosa, és a főváros sikere az ország sikere, Budapest elnyomása az ország elnyomását jelenti.

 

Karácsony Gergely elmondta: nem szeretnék, hogy az Orbán-kormány rossz politikája miatt bűnhődjenek a budapestiek, minden erejükkel azon vannak, hogy a fővárosiak ne vegyék észre, hogyan bünteti a kormány a várost.

 

Több tízmilliárdos elvonás

 

„A város felélte a pénzügyi tartalékait. Mi nem fogunk belemenni abba az utcába, hogy rontsuk a város közszolgáltatásainak minőségét csak azért, mert Orbán Viktor bünteti a budapestieket, de egy ponton túl el fog fogyni a pénz” 

 

– magyarázta a főpolgármester.

 

„Már az idei évet is nagyon nehezen látom, hogy csináljuk meg, hogy ha a kormány nem kompenzálja azokat az intézkedéseit, amiket más települések esetében kompenzál” 

 

– utalt az iparűzési adó egy részének elvételére Karácsony Gergely.

 

A főpolgármester elmondta: 40 milliárd forintot vont el a kormány a fővárostól csak az iparűzési adón elvételével.

 

„Budapest nettó befizetője a költségvetésnek” – tette hozzá Karácsony, aki szerint a főváros az életben maradásért küzd. Ilyen, hogy lényeben a főváros finanszírozza az országot, még soha nem fordult elő.

 

Csőd is jöhet

 

Karácsony Gergely elmondta: miközben a kiadások az elmúlt években nőttek, már csak a magas infláció miatt is, kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint az előző, fideszes városvezetésnek.

 

„Bocsánat, de én inkább vállalom a pénzügyi csődöt, mint azt, hogy elkezdjek belemenni abba a vitába, hogy a 4-6-os villamos tízpercenként jár. Ennek semmi értelme. Világossá kell tenni mindenki számára, hogy az április 3-i választás tétje, hogy lesz-e még Magyarországon működőképes önkormányzatiság.”

 

Síelés

 

Az elmúlt napokban a kormánypropaganda azt rótta fel Karácsonynak, hogy a téli iskolai szünetben 3 napon át Lengyelországban síelt. A főpolgármester a Szeged Televíziónak azt mondta, a fideszes propaganda szintjét mutatja, hogy szerintük lejáratásra alkalmas hír, hogy ő az egyik legolcsóbb síelős helyen töltött el három napot a családjával.

 

Karácsony szerint csepp a tengerben ez a politikai támadás, de jól mutatja, hogy a fideszes propaganda, hogyan próbálja meg elterelni a figyelmet a valódi problémákról, miközben arról nem kívánnak beszélni, hogy mennyien meghaltak Magyarországon, hogy rekord magas az infláció, és hogy a kormány mit tesz az oktatással és a tanárokkal.

 

„A Fidesznek elementáris érdeke az, hogy a politikai vitákat eltérítse a fontos ügyekről, mert ha a fontos ügyekben mérettetne meg a kormány, akkor a megmérettetés lesújtó eredménnyel járna” 

 

– tette hozzá a főpolgármester.

 

Közös lista

 

Azzal kapcsolatosan, hogy az MSZP és a Párbeszéd nem jelent meg a közös lista összeállításáról zajló egyeztetésen, Karácsony azt mondta, nem elegáns, hogy úgy tartották meg a megbeszélését, hogy többeknek nem volt jó az időpont.

 

A főpolgármester szerint olyan megállapodást kell kötni a közös listáról, ami a pártok valódi támogatottságához kötődik, legyen az közvélemény-kutatás vagy az előválasztási eredmény.  

 

„Ma a listás helyeke elosztása kapcsán zajló tárgyalások nem követik ezeket az alapelveket, ezt nem tartom szerencsésnek” 

 

– mondta Karácsony.

 

Költözés Pasarétre

 

Balogh Judit műsorvezető rákérdezett arra is, a fideszes propagandasajtó felkapta, hogy tavaly ősszel a budai Pasarétre költözött, ami szerintük urizálás.  

 

„Ahol lakom, az szép helye a városnak, de egy 90 négyzetméteres lakás messze nem urizálás” 

 

– magyarázta Karácsony, aki elmondta, bérlik a lakást, ezt a főpolgármesteri fizetéséből állja. A zuglói házuk a választási kampány szempontjából nem ideális, és fel is kell újítani, ezért is költöztek.

 

„Nem akartam, hogy valaki mondjuk a gyerekeim hálószobáit kaviccsal bedobja, mert úgy érzi, nem szimpatizál a politikámmal. Egyszerűen biztonsági okokból költöztünk el részben, részben meg azért, mert a házunkat fel kell újítani.”

 

A főpolgármester szerint, ha valaki ismeri a környéket, pontosan tudja, hogy nem elit környékről van szó,

 

„Egy 90 négyzetméteres lakás egy kétgyerekes családnak talán nem számít urizálásnak”

 

– tette hozzá.

 

 

(Archív fotó: Iványi Aurél)

 

 

Címlapon

mutasd mind