Jogellenes a mozdonyvezetők sztrájkja a bíróság szerint

Munkabeszüntetést szervezett a Mozdonyvezetők Szakszervezete szeptember 5-ére, a leállás a személy- és áruszállítást is érintette volna.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 02. 22:23

Jogellenes a mozdonyvezetők sztrájkja a bíróság szerint

A mozdonyvezetők a sztrájkkal bérrendezést, béremelést szerettek volna kiharcolni, de mivel a munkabeszüntetést a bíróság jogellenesnek minősítette, ezért azt hétfőn nem tarthatják meg.

 

 A MÁV közleményben üdvözölte a bíróság döntését. Szerintük a vasúttársaság mindenben teljesítette a bérmegállapodásban foglaltakat. 

 

Nem így látja a szakszervezet. Először március 10-ére hirdettek sztrájkot, amit az orosz–ukrán háború miatt elhalasztottak. Akkor a munkáltatóval egyszeri, 300 ezer forintos bérkompenzációban egyeztek meg, amit júliusban kellett volna kifizetnie a MÁV-nak. Az érdekképviselet szerint ez nem történt meg. Pénteki közleményükben azt írják

 

„A MÁV-START Zrt. a 2022. március 9-i sztrájkmegállapodásban érintett mozdonyvezetőknek és motorvonat vezetőknek a munkavállalókat egyébként is megillető lojalitási juttatáson felül, júliusban csak 70 000 forintot fizetett ki. A bíróság megerősítette, hogy a munkáltató, a sztrájk elkerülése érdekében kötött megállapodásban foglaltakat ezzel nem teljesítette, azaz a 2021. évi reálbér-veszteséget kompenzáló 300 000 forint összegű kifizetés nem történt meg”.

 

A Mozdonyvezetők Szakszervezete azt közölte, 

 

a bíróság azért minősítette jogszerűtlennek sztrájkkezdeményezésüket, mert a munkabeszüntetés előtti egyeztetésekre nem hagytak elég időt. 

 

A további lépésekről szombaton döntenek.

 

A MÁV-Start azt írta:

 

[…] a Mozdonyvezetők Szakszervezete  bizonytalanságban tartja a többszázezres utazóközönséget és ellehetetleníti a munkába, iskolába járók tervezhető mindennapjait. Szeretnénk megnyugtatni utasainkat, hogy hétfőn üzemkezdetkor minden vonat menetrend szerint fog közlekedni”.

 

Utóbbi megjegyzésük igencsak optimista, a magyar vasút történetének egyik fontos és igencsak szokatlan pillanata lenne.