InterUrbán Európa Kulturális Fővárosában Veszprémben és környékén

Elő a naptárral és a túracipőkkel! Megérkezett a tavasz és ezzel a kirándulások ideje is. A mai adásban már nyári programokra is felhívjuk a figyelmet, amit jó lesz előre feljegyezni, ha nem akarnak lemaradni például egy fergeteges fesztiválról. Jöjjenek velünk, kalandozzunk együtt Magyarországon! A szomszéd vár – a Szeged Televízió turisztikai programajnlójának 2023. márciusi adása.
InterUrbán Európa Kulturális
Fővárosában Veszprémben és környékén

AKTÍV

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz számos tájvédelmi övezet tartozik. Ilyen a szegedi Fehér-tó környéke is, ahová minden évszakban szerveznek túrákat. A táj növény- és állatvilágát nemcsak gyalogosan, hanem kerékpáron vagy akár kenun is fel lehet fedezni. A Szeged TV stábja egy téli természetjáráson volt.

 

TIPPADÓ

Befejeződött a veszprémi Ruttner-ház felújítása a Jókai utcában. A Ruttner család egykori otthona az Európa Kulturális Fővárosa program 1,4 milliárd forintos támogatásával szépült meg. A földszinten egy kávézó és egy konyha kapott helyet, az emeleten pedig ifjúsági szálláshelyeket alakítottak ki. Innen érhető majd el egy lifttel a megújuló várbörtön múzeum is. A Ruttner-ház március közepétől látogatható.

 

MESTEREK

Hegykő egyik különlegessége a számos díjjal jutalmazott 1 Csepp Pálinkaház. A pálinkafőzdének a 110 éves „Masinaház” épülete ad otthont a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. A látványfőzde 2014-ben megkapta a „Fertő-táj legszebb háza” elismerést.

 

TIPPADÓ

Víz Zene Virág Fesztivál, Patara, Vadlúdsokadalom, Által- ér túra. Csak néhány Tata Városának leglátogatottabb és legnépszerűbb rendezvényei közül. A vizek városában idén sem telik majd el hónap nagyrendezvény nélkül, a fesztiválszezon itt, gyakorlatilag egész évben tart. A 2023-as programtervet nemrégiben hirdette ki a város.

 

50 hét, 29 város, 150 program – elindult a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egész éves összművészeti rendezvénysorozata, az InterUrbán. Különleges zenei, irodalmi, képzőművészeti programok várják a látogatókat, de lesz utcaszínház, számos folk- és pop koncert is. A bemutatkozó városok közös jellemzője, hogy vagy Veszprém testvérvárosai, vagy korábban viselték Európa Kulturális Fővárosa címet, vagy Veszprémhez hasonlóan az UNESCO Zene Városa címmel büszkélkedhetnek.