Ilyen volt 2022 a Szegedi Híradó szemével – 4. rész

A Szeged Televízió híradóválogatásának negyedik része 2022 negyedik negyedévének legfontosabb eseményeivel.
Vass Imre

2022. december 30. 19:00

Ilyen volt 2022 a Szegedi Híradó szemével – 4. rész

A szerkesztő ezeket a témákat emelte ki 2022 negyedik negyedévéből:

 

  • A gázért hétszeres, a távhőért tizenegyszeres árat kell fizetnie októbertől a szegedi önkormányzatnak. A brutális energiaárnövekedés finanszírozása érdekében a Közgyűlésnek módosítania kellett az idei költségvetést. A számlákat ugyanis fizetni kell, a kérdés csak az volt, miből.
  • Októberben is folytatódott a pedagógusok országos sztrájkja. A szegedi és Szeged környéki általános és középiskolák dolgozói közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy minden, a tanárokat érő kormányzati atrocitásra ezentúl egységben fognak reagálni.
  • Értelmetlenné és nem megtérülővé vált a napelemek telepítése a kormány új szabályozása miatt. A szakmai szövetség szerint ismét előkészítés és egyeztetés nélkül hozott olyan döntést a kormány, amely az egész nemzetgazdaságot rosszul érinti. Míg ugyanis Európa és a világ a megújuló energiák irányába mozdul, addig Magyarország épp ellenkezőleg cselekszik.
  • Idén novemberben új óriáskerék érkezett Szegedre. Jóval magasabb, mint a korábbi és a helyszín is változott, a Széchenyi tér helyett a Dóm téren állították fel. Az adventi programok egyik fő látványossága, harminc zárt kabinnal, kabinonként hat ülőhellyel működik, azaz egyszerre összesen száznyolvan ember emelkedhet vele a magasba.
  • 366 postahivatalt bezárt, és 300 dolgozót küldött el a Magyar Posta országszerte. Ezek közül 12 érintette Szegedet, ezekre november 12-től került lakat. Így csak 8 hivatal maradt a postai ügyek intézésére. Az Összefogás Szegedért Egyesület aláírásgyűjtést indított a postabezárások ellen, a városrészek önkormányzati képviselői szerint a kormány döntése ismét átgondolatlan és több tízezer szegedi mindennapjait keseríti meg. Mindezt szerintük politikai bosszúvágyból teszik.
  • November 29-én ünnepelte egy éves születésnapját a vasútvillamos. A Hódmezővásárhelyet Szegeddel összekötő tramtrain szerelvény, a műszaki hibáktól, balesetektől hemzsegő próbaidőszak után a jeles napon is járatkimaradással kezdte a napot.
  • December hatodikán a késő esti órákban váratlanul bejelentette a kormány, hogy megszüntetik az üzemanyagok árstopját. A döntést az unió szankciós politikájával és a szerintük emiatt kialakuló benzin- és gázolajhiánnyal indokolták. A szakértők szerint viszont a kormány az unióellenes kommunikációt megint csak politikai haszonszerzésre használja.
  • Távozik a szezon végén a Pick Szegedtől Juan Carlos Pastor és Marko Krivokapics – jelentette be a kézilabda klub hivatalos oldalán november elején. A csapat vezetőedzője és segítője közösen egyeztek meg a klubbal arról, hogy 2023. június 30-án szerződést bontanak.
  • Kiváló évet tudhat maga mögött a MVM Szegedi Vízisportegyesület, a magyar klubok közül a legeredményesebb volt 2022-ben. Az egyesület egyik legsikeresebb versenyzője Nagy Bianka lett, aki nem csak az utánpótlás korúak között, hanem a felnőttek mezőnyében is jól helyt állt.

 

Címlapon

mutasd mind