Ilyen volt 2022 a Szegedi Híradó szemével – 3. rész

A Szeged Televízió híradóválogatásának harmadik része 2022 harmadik negyedévének legfontosabb eseményeivel. December 30-áig minden nap egy válogatással tekintenek vissza az év legfontosabb eseményeire.
Vass Imre

2022. december 29. 21:30

Ilyen volt 2022 a Szegedi Híradó szemével – 3. rész

A szerkesztő ezeket a témákat emelte ki 2022 harmadik negyedévéből:

 • Júliusban igen aktív volt a kormány. Több olyan rendeletet is hoztak, amely jelentősen befolyásolja még most is az emberek életét. Az egyik ilyen a rezsicsökkentés csökkentése volt. Ez azt jelenti, hogy augusztus elsejétől az átlagfogyasztás felett a lakosságnak is piaci árat kell fizetni az áramért és a gázért. Holoda Attila energetikai szakértő átgondoltalannak nevezte a július 13-ai rendeletet, mert szerinte egy nem luxus körülmények között élő család is könnyen válhat nagyfogyasztóvá. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban megértést kért a rezsicsökkentés átalakítása miatt. Az ellenzék szerint viszont a miniszterelnök ezzel beismerte, hogy a kormány nem tudja megvédeni a családokat, pedig ez volt az egyik fő választási ígéretük.
 • A másik, több utcai megmozdulás is kiváltó intézkedés a KATA módosítása  volt. Erről július 12-i ülésén döntött az országgyűlés. A változás szerint ebben az adónemben csak főfoglalkozású egyéni vállalkozók maradhattak, akik szeptember elsejétől kizárólag lakossági ügyfeleknek állíthatnak ki KATÁ-s számlát. A módosítás ellen a fővárosban és több nagyvárosban is voltak tüntetések. Szegeden a legnagyobb, spontán hídfoglalással végződő demonstráció július 18-án este volt. A tüntetők, akik a rezsiváltozások ellen is tiltakoztak, itt azt követelték, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt. Szegeden utoljára harminckét éve, a taxis blokád idején zárták le a hidat. Novák Katalin a tiltakozások ellenére aláírta a KATA-módosításáról szóló történyt.
 • Augusztus elején 30 év után újra tehervonat állt meg a röszkei állomáson. A mintegy 45 milliárd forintból felújított Szeged-Röszke vasútvonalon este 6 és reggel 8 óra között járnak a tehervonatok, hogy Görögországon és Törökországon át Kínába szállítsanak árut. A szerelvények esténként jelentős zajterhelést okoznak, ami az ott élőket zavarja. A kivitelező szerint a környezetvédelmi hatóságon múlik, hogy mikor tudják elkezdeni a zajvédőfalak megépítését. Ez mind a mai napig nem kezdődött el.
 • Az idei nyár legnagyobb kihívása a szárazság volt. Már augusztusban azt nyilatkozták az érintettek, hogy a mezőgazdaságban az aszálykár százmilliárdos nagyságrendű. Az öntözés fejlesztése az utóbbi évtizedekben szinte teljesen elmaradt, az ország túlnyomó részén a mai napig csapadékvíz-gazdálkodás folyik.
 • Történetében először kapott játékfilmért elismerést a Szeged Televízió. A „Tessék engem elrabolni!” című zenés ifjúsági tévéfilm a 13. Bujtor István Filmfesztiválon a közösségi filmezés díját kapta meg. Az idei seregszemlén összesen 104 alkotás versengett négy kategóriában, a fesztivál hétvégéjén ezek közül nyolcvanat láthattak az érdeklődők.
 • Augusztus utolsó hetében ismét volt Szegedi Ifjúsági Napok. Szombaton már a megtelt táblát is ki kellett tenni a Partfürdőn. A SZIN utolsó napján több mint 20 ezren voltak. A nagyszínpadon többek között fellépett a Lóci Játszik, Majka és az amerikai sztárénekes, Jason Derulo is.
 • 2017 óta 10 óvoda újult meg uniós forrásból és az önkormányzat saját költségvetéséből Szegeden. 2022 szeptemberében már a tizenegyedik korszerűsített intézményt adták át. Ennél az épületnél is, mint az összes többinél, az energiahatékonyság volt a felújítás legfőbb szempontja.
 • Szeptemberben már a leginkább szennyezett rész kármentesítéshez érkezett a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja. A kivitelező először a holtág Fehérpart-Szilvás szakaszán dolgozott, ősszel viszont már a kritikus részén, az úgynevezett Feketevíznél végezték az előkészítő munkálatokat.
 • A Magyar Önkormányzatok Szövetségének legrangosabb díját kapta Botka László szeptember végén. A Polgármesteri Ezüstlánc-díjat Gödöllőn vette át a Magyar Önkormányzatok Napján. A hazai települések polgármesterei ezzel ismerték el a szegedi városvezető húszéves polgármesteri munkáját.
 • Első magyar görkorcsolyázóként jutott ki a Világjátékokra júliusban Gardi Dominika, a Tornadó Team Szeged versenyzője. Óriási hőségben, magas páratartalom mellett zajlottak a futamok, ahol jól teljesített a fiatal koris. Azonban az utolsó napon, a 10 kilométeres utcai versenyen óriásit bukott. Szerencsére komolyabb sérülés nélkül megúszta a balesetet.
 • “Elvárják, hogy nyerjek, ezért mentálisan nehezebb ez a verseny, mint fizikailag.” – ezt nyilatkozta Olasz Anna, miután megvédte magyar bajnoki címét a hétvégi országos bajnokságon. A HAÁSZ SZUE versenyzői közül Vas Luca és Fábián Lázár is elindult a Maty-éren rendezett versenyen és szép eredményt értek el.
 • Világbajnoki aranyérmet nyert Nádas Bence. Az MVM Szegedi Vízisport  Egyesület versenyzője az olimpiai bajnok Kopasz Bálinttal győzött a kajak-kenu világbajnokságon. A szegedi egyesület összesen 5 érmet szerzett Halifaxban. Magyarország végül a második helyen végzett az éremtáblázaton.

 

Címlapon

mutasd mind