Huszonöt százalék az esély arra, siketen születik a gyerek akkor is, ha korábban soha senki nem volt hallássérült a családban; Magéknál kétszer is rossz gének találkoztak – Diagnózis, 2022. június 8.

Egy nagyon aktuális betegséggel a majomhimlővel foglalkoztunk, majd bemutattunk egy szegedi családot, ahol mindkét gyerek siketen született.
Karajkó-Németh Marietta

2022. június 13. 14:31

Huszonöt százalék az
esély arra, siketen születik a gyerek akkor is, ha korábban soha
senki nem volt hallássérült a családban; Magéknál kétszer is
rossz gének találkoztak – Diagnózis, 2022. június 8.

Európában párszáz esetről számoltak be eddig, de már Magyarországon is megjelent a legújabb betegség: a majomhimlő. A jellegzetes bőrelváltozással, lázzal, fejfájással járó kór Afrikából ered. Hogy hogyan előzhetjük meg, mire kell figyelni és vajon kell-e újabb világjárványra számítani? Ezekre a kérdésekre is próbált válaszolni Hajdú Edit, a szegedi klinika Belgyógyászati Klinika Infektológiai Osztályának osztályvezető egyetemi docense.

 

A szeged Mag családban a felmenők között soha nem volt hallássérült, mégis siket gyerekeik születtek. A genetika szerint erre huszonöt százalék volt az esély. Az úgynevezett cochlearis implantátum segítségével azonban mindkét gyereke megtanulhat beszélni, integrált oktatási intézménybe járhatnak és teljes életet élhetnek.

 

Nézze meg az adást!

Címlapon

mutasd mind