Huszonöt százalék az esély arra, siketen születik a gyerek akkor is, ha korábban soha senki nem volt hallássérült a családban; Magéknál kétszer is rossz gének találkoztak – Diagnózis, 2022. június 8.

Egy nagyon aktuális betegséggel a majomhimlővel foglalkoztunk, majd bemutattunk egy szegedi családot, ahol mindkét gyerek siketen született.
Karajkó-Németh Marietta

2022. június 13. 14:31

Huszonöt százalék az
esély arra, siketen születik a gyerek akkor is, ha korábban soha
senki nem volt hallássérült a családban; Magéknál kétszer is
rossz gének találkoztak – Diagnózis, 2022. június 8.

Európában párszáz esetről számoltak be eddig, de már Magyarországon is megjelent a legújabb betegség: a majomhimlő. A jellegzetes bőrelváltozással, lázzal, fejfájással járó kór Afrikából ered. Hogy hogyan előzhetjük meg, mire kell figyelni és vajon kell-e újabb világjárványra számítani? Ezekre a kérdésekre is próbált válaszolni Hajdú Edit, a szegedi klinika Belgyógyászati Klinika Infektológiai Osztályának osztályvezető egyetemi docense.

 

A szeged Mag családban a felmenők között soha nem volt hallássérült, mégis siket gyerekeik születtek. A genetika szerint erre huszonöt százalék volt az esély. Az úgynevezett cochlearis implantátum segítségével azonban mindkét gyereke megtanulhat beszélni, integrált oktatási intézménybe járhatnak és teljes életet élhetnek.

 

Nézze meg az adást!