Hosszabbított szavatosságú vakcinák, kötelezően előírt oltási hétvége: 2022. jaunárja ilyen lesz a háziorvosoknak

December utolsó napján lejáró, de a szavatossági idejét meghosszabbított Pfizer-vakcinákat kapnak a háziorvosok, hogy azzal oltsanak. A védekezésben eddig is komoly terhet vállaló háziorvosokhoz most új utasítások is érkeznek: kötelező oltási hétvégét kell tartaniuk januárban és arra is kötelezik őket, hogy amennyiben elfoglaltságuk miatt nem tudják a telefonokat felvenni, akkor hívják vissza a covid-gyanús betegeket.
Rácz Csaba

2021. december 30. 10:20

Hosszabbított szavatosságú vakcinák,
kötelezően előírt oltási hétvége: 2022. jaunárja ilyen lesz a
háziorvosoknak

Nagyon sok lejárt gyorsteszt is van a háziorvosoknál: novemberben kapott tesztek jártak le már december elején. Azt az utasítást kapták a háziorvosok, hogy használják el ezeket is, noha nem mindig megbízhatóak, így azokat saját költségükön megsemmisítik.

Közben készülnek a kötelezően előírt oltási hétvégére is.

 

 

– A jelentkezők számának megfelelően fogok oltóanyagot rendelni. Igyekszem úgy rendelni, hogy a lehető legjobban gazdálkodjak az ampullákkal. Az nem elvárható, nem lehet megszervezni, hogy az utcáról beeső, ismeretlen embereket oltsak be, úgy, hogy fogalmam sincs, hányan jönnének. Ez kivitelezhetetlen – mondta a Szeged Televíziónak Kovács-Makranczi Edina.

 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Szeged Televízió kérdésére megerősítette, hogy az említett oltóanyagok nem tekintendők lejártnak, mert a Pfizer Comirnaty vakcinájának lejárati idejét – a megfelelő stabilitási adatok értékelése során – az Európai Gyógyszerügynökség hat hónapról kilenc hónapra terjesztette ki. Ez minden európai országban érvényes rendelkezés. Az érintett tételek tehát biztonságosan felhasználható, nem lejárt készítmények – áll az OGYÉI Szeged Televíziónak küldött válaszában.

 

Nézzék meg a Híradó tudósítását!