Horn Gábor: a kamu- vagy fantompártok a Fidesz érdekeit szolgálhatják, ezért sem nehezítik meg a működésüket

A Republikon Alapítvány elnöke szerint Márki-Zay Péter „egy közülünk” típusú és „nem megcsinált” figurája a magyar közéletnek, aki őszintén közli a gondolatait, ebbe belefér olykor, hogy hibázik.
Szeged.hu

2022. január 12. 16:13

Horn Gábor: a kamu- vagy fantompártok a Fidesz érdekeit szolgálhatják, ezért sem nehezítik meg a működésüket

Sorra jelentik be a jelöltjeiket a pártok a választásokra, köztük a várhatóan csupán néhány ezres szavazótáborral rendelkező politikai szervezetek. Megéri indulni, hiszen akár 600 millió forint állami támogatáshoz is hozzá lehet jutni. 

 

A törpe pártok között vannak olyanok is, amiket teljesen nyilvánvaló, hogy csupán az állami támogatások lenyúlása érdekében alapítottak. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke elemezte a helyzetet a Témában.

 

Horn Gábor szerint a kis támogatottságú, de nem kamupártok sorsa a választási küzdelem szorosságán múlik, mert ha kiélezett lesz a küzdelem a kormánypártok és az ellenzék között, akkor például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vagy a Mi Hazánk Mozgalom szavazói meg fogják fontolni, hogy ne rájuk szavazzanak, hanem valamelyik nagyobb erőre.

 

A kamupártok Horn szerint ugyanakkor átverik a választókat. Ezek a pártok egyrészt elteszik az állami támogatások egy részét, másrészt nyilvánvalóan a Fidesz érdekeit képviselik, hiszen a kormánypártok egy tollvonással ellehetetleníthetnék a működésüket egy jobb ellenőrzés bevezetésével, mégsem teszik meg ezt már évek óta.

 

A kamupártok eddig közel 3 milliárd forintba kerültek a magyar adófizetőknek 2014 óta.

 

Márki-Zay Péter szerepéről Horn Gábor azt mondta, különleges a magyar politikai életben, mert nem kimért, súgógéppel dolgozó figura, hanem „őszinte pacák”. Az elemző az ellenzéki miniszterelnök-jelölt javára írja, hogy képes bocsánatot kérni, ha hibázik. Horn arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyet eddig alig láttunk a magyar közéletben.

 

A Republikon Alapítvány elnöke úgy látja, Márki-Zay Péter sikerének titka az őszinteség, ez imponál a fiataloknak és azoknak, akik eddig távol tartották magukat a politikától.