Holoda Attila energetikai szakértő: a Szőreg 1-es tározóban 920 millió köbméter gáz van, ez 30 napra elég

A gázhelyzetről nyilatkozott a Szeged Televíziónak az egykori energetikai helyettes államtitkár.
Szeged.hu

2022. április 30. 08:40

Holoda Attila energetikai szakértő: a Szőreg 1-es tározóban 920 millió köbméter gáz van, ez 30 napra elég

Oroszország leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gáz szállítását, mert megtagadták a rubelben való fizetést. Az Európai Bizottság elnöke szerint Oroszország ezzel a lépéssel zsarolni akarja Európát. Ehhez hozzátartozhat az is, hogy Lengyelország az első olyan országok között volt, akik határozottan elítélték Ukrajna megtámadását. A lengyel elnök azt mondta, hogy Európával együttműködve megbirkózik a kialakult helyzettel, és nem lesz probléma a gázszolgáltatásban. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország gázellátása továbbra is biztonságban van annak ellenére, hogy Magyarországra Bulgárián keresztül érkezik a gáz.

 

„Természetesen vannak nekünk földalatti gáztárolóink, ahol még van olyan készlet, ami lehetővé teszi a lakosság és a fogyasztók ellátását” 

 

– mondta Holoda Attila energiapolitikai szakértő a Szeged Televízió Téma című hírháttérműsorában.

 

Magyarországon vannak kereskedelmi tárolók és van egy stratégiai földgáztározó, ezt nevezik Szőreg 1-es tárolónak, amit 2009-ben hoztak létre, és azóta működik. Ebben a tárolóban van nagyjából 920 millió köbméter földgáz. 

 

Kereskedelmi tárolókból 4 darab van: Zsanán, Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen és Pusztaszőlősön. Ezekben 360 millió köbméter földgáz van. Így összesen majdnem 1,3 milliárd köbméter földgáz van jelenleg Magyarországon. Hazánkban a lakosság április végén nagyjából 28–30 millió köbméter földgázt használ naponta.

 

„Az 1,3 milliárdos készlettel ki tudjuk húzni akkor is, ha minden kötél szakad, és semmilyen gáz nem érkezik hozzánk, bár ezt kizárható. De akkor is képesek vagyunk nagyjából 40–50 napig ellátni a lakosságot” – mondta Holoda Attila.

 

2009-ben volt már arra példa, hogy az oroszok elzárták a gázt, de nem tartott hosszú ideig. A szakértő szerint, ha ismét bekövetkezne, ez az elzárás se tartana sokáig. Ezt azzal magyarázta, hogy bár az uniós országok függenek az orosz földgáztól, de az oroszok is függenek az uniós vásárlóktól.

 

A szakértő azt is elmondta, hogy az uniós országok függősége különböző. Magyarország függősége sokkal erősebb, mint másoké. A többi országban a földgázellátottság és a földgáz felhasználása a lakosság körében nem olyan széles körű, mint Magyarországon, vagy Hollandiában.

 

Magyarország az uniós tagországok közül az egyik legnagyobb mértékben függ az orosz gáztól, 10 millió köbméternyi orosz gáz érkezik hazánkba naponta.

Címlapon

mutasd mind