Hogyan lehetne azonnal hasznosítani a tudományos eredményeket a gyógyításban? – Diagnózis, 2022. augusztus 29.

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában egy olyan új képzési programot mutatnak be, ami a jövő egészségügyi szakembereit a transzlációs medicina szellemében oktatja. Megismerhetik Németh Attilát, aki prosztatarákos, és úgy érzi, sikeresen küzdött meg ezzel a betegséggel. Vendég volt a 10 Ezer Lépés program orvosmentora, kiderül, tényleg napi 10 ezer lépés kell-e a gyógyuláshoz.
Hogyan lehetne azonnal
hasznosítani a tudományos eredményeket a gyógyításban? –
Diagnózis, 2022. augusztus 29.

Minden egészségügyi ellátás talán legfontosabb kérdése az, hogyan lehetne egyszerre minél jobb minőségű, ugyanakkor költséghatékony is. A transzlációs kutatás lényege pont ez, azaz annak megvalósítása, hogy a tudományos eredményeket azonnal hasznosítani lehessen a gyógyításban. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a betegellátásban részt vevő személyek – az orvostól a gyógyszerészen át a dietetikusig és gyógytornászig – megkapják az ennek megvalósításához szükséges tudást. Erre vállalkozik a Semmelweis Egyetem, ahol egy éve indították el a Transzlációs Medicina képzési programot. A Diagnózis vendége a központ vezetője és a program kidolgozója Hegyi Péter professzor.

 

„Hezitálás helyett aktív cselekvés” – ez a mottója a most 80 éves Németh Attilának. Prosztatarákját 2009-ben vették észre. A férfi nem lepődött meg, nem esett kétségbe, hiszen szinte minden közeli férfirokona megküzdött ezzel a betegséggel. Most a 10 Ezer Lépés Program egyik kisfilmjében ő meséli el azt, hogyan nézett szembe ezzel a kórral.

 

Évente csaknem ötezer férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot hazánkban. A szakemberek azt mondják, hogy egy bizonyos kor felett szinte minden férfit elér ez a rák, akár jó-, akár rosszindulatú formában. A Diagnózis vendége a 10 Ezer Lépés Program egyik mentora Nyírády Péter professzor, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikának igazgatója.

 

Nézze meg az adást!