Hogyan lehet lefilmezni az elektronok mozgását részecskegyorsítók nélkül?

A leghosszabb és a legrövidebb impulzusokat kombinálják a szuperlézer-központban, a kábítószerek hatásmechanizmusa volt az Agykutatás hetének témája, kötet jelent meg a sárgaföldről, azaz az agyagról, az ipari kibervédelemre dolgoztak ki módszert a Szegedi Tudományegyetemen. – Kvantum, 2023. március.
Márok Tamás

2023. április 03. 12:40

Hogyan lehet lefilmezni az elektronok
mozgását részecskegyorsítók nélkül?

A szuperlézer központ egyik kutatócsoportja azzal kísérletezik, hogy a leghosszabb és a legrövidebb hullámhosszú impulzusokat egy berendezésben, egy kísérletben alkalmazza. Ennek segítségével az elektronok mozgását tudják mintegy lefilmezni. Erre idáig csak a részeskegyorsító berendezésekben adódott lehetőség, de azok sokkal nagyobbak és költségesebben is működnek.

 

A kábítószert a gyógyszertől sokszor csak az adagolás különböztetni meg. Ez az ismert tétel is elhangzott az idei Agykutatás hete előadásain a Szegedi Biológiai Központban. Jellemző például, hogy a „drug” szó angolul gyógyszert jelent, nálunk viszont a kábítószereket értjük alatta. A megítélés koronként is változik.

 

Az ipari automatizálási és folyamatirányítási számítógépes rendszerek biztonságának fenntartása napjaink egyik legnagyobb kihívása. Ezek a rendszerek nem csupán a termékgyártásban, hanem a kritikus infrastruktúrák, atomerőművek, vízművek, vagy a villamosenergia-szállítás irányításában is alapvető szerepet játszanak. Egy ilyen rendszer elleni sikeres támadás nemcsak anyagi károkat okoz, hanem a környezetben vagy akár emberéletekben számolva is súlyos veszteségek keletkezhetnek.

 

Sárgaföld övezetben él a világ ötvenöt százaléka, és azok a területek, amik alatt lösztalaj húzódik igen jó mezőgazdasági lehetőségekkel bírnak. A nemrég Szegeden bemutatott A sárgaföld emlékezete című könyvből az is kiderül, hogy Térségünk jelentős részében található löszréteg, ami komoly előnyt jelent más régiókkal szemben. A könyv több mint százharminc év kutatás és fejlesztés eredményeként először mutatja be a Kárpát-medencében kifejlődött löszök és fosszilis talajok kronológiai modelljeit.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg márciusi adásunkat!