Hogyan gyógyíthatók a szem daganatos elváltozásai? – Diagnózis, 2022. december 5.

A Diagnózis mai adásában egyik legfontosabb érzékszervünkkel, a szemünkkel foglalkozunk. A látás elvesztése mindenkinek nagy traumát jelent. A fehér bot napján azonban az érintettek azt mutatták meg Szegeden, hogy a látássérülteknek is biztosítható a teljes élet. Szó lesz a szemdaganatokról is. Bár legtöbbjük ritkának számít hazánkban, mégis érdemes foglalkozni velük, ugyanis ha időben diagnosztizálják, jól gyógyíthatók a látásrendszert érintő rákos elváltozások. Foglalkozunk még egy olyan genetikai betegséggel is, amely nem gyógyítható és előbb-utóbb vaksághoz vezet, ez a retinitisz pigmentóza. Egy személyes történeten keresztül mutatjuk be azt, hogyan lehet együtt élni ezzel a gyógyíthatatlan betegséggel.
Hogyan gyógyíthatók a
szem daganatos elváltozásai? – Diagnózis, 2022. december 5.

A vakok száma a világon 40–45 millióra tehető, Magyarországon mintegy 20 ezer vak és 45 ezer súlyosan látássérült ember él. A látássérültek nemzetközi napját, vagyis a fehér bot napját 1969 óta tartják október 15-én. A legfőbb cél, hogy felhívják a figyelmet a látásproblémával küzdők sajátos helyzetére. Szegeden két órás műsorral bizonyították, hogy ők is rengeteg dologra képesek. Nem sajnálatra van szükségük, hanem lehetőségre, ami megmutatja, hogy van értelme, célja az életüknek.

 

A szemet érintő problémák közül talán a legkevesebb szó esik a daganatos elváltozásokról, pedig látásrendszerünk szinte minden részén alakulhatnak ki rákos elváltozások. Tóth-Molnár Edittel, a szegedi Szemészeti Klinika vezetőjével ezért most ezekről az úgynevezett szemészeti daganatokról beszélgetünk.

 

A retinitisz pigmentóza olyan genetikai betegség, amely nem gyógyítható. Első tünetei már fiatalkorban is jelentkezhetnek, a beteg állapota ezt követően évtizedeken át folyamatosan romlik. A kezelések csak lassítani tudják ezt a folyamatot, ami végül vaksághoz vezet. A 30 éves Pintér Norbert is ebben a betegségben szenved. Ő bízott abban, hogy a látását csak jóval idősebb korában veszíti el, de nem így lett. Nála három év alatt bekövetkezett az, amitől sokan rettegnek: teljesen megvakult. Ennek ellenére ma már teljes életet él. Sőt sorstársainak is segít.

 

Nézze meg az adást!