Hogy lehetne „szétszedni” az űrben a szén-dioxidot?

Lézersugarak segíthetik a nukleáris hulladék semlegesítését, ecetmuslicákon tesztelnek gyógyszereket, a gombabetegségek elleni ellenállás lett a növénynemesítés egyik alapvető célja, milyen fotokémiai módszerekkel lehet lebontani a szén-dioxidot az űrben. Kvantum, 2022. február.
Márok Tamás

2022. február 28. 14:32

Hogy lehetne „szétszedni” az űrben
a szén-dioxidot?
  • A lézersugarak felhasználási köre nagyon széles Egy kutatócsoport most azzal céllal jött létre, hogy a szegedi szuperlézer központban olyan megoldást dolgozzon ki, amellyel a korábbinál hatékonyabban és nagyobb mennyiségben lehet előállítani neutronokat. Ezek nagy segítséget jelentenek az atomerőművekben keletkező sugárzó hulladék semlegesítésében, sőt akár az új generációs, tórium alapú reaktorok működésében is.
  • Az ecetmuslicákat a biológiában széles körben használják különféle kutatásokban. A Szegedi Biológia központ egyik csoportja a daganatellenes szerek hatását vizsgálja rajtuk. Nem elsősorban új vegyületeket tesztelnek, de többségében olyan gyógyszereket, amelyeket már más betegségek kezelésére törzskönyveztek.
  • A szántóföldi növények termesztésekor gyakran telepednek meg rajtuk gombák. Ha ezeket nem kezelik kellőképpen, a kész terményekben különböző mérgező anyagok jelenhetnek meg. A nemesítés egyik fő célja ma már nem csak a nagy termés vagy a szárazságtűzés, de legalább ilyen fontos, hogy az új fajták ellenállóak legyenek a gombabetegségekkel szemben. Erről tartott előadást a Szegedi Akadémiai Bizottság rendezvényén Mesterházy Ákos, a Gabonakutató Kft. akadémikusa.
  • Egy nagy kutatási projekt indult a Szegedi Tudományegyetemen az anyagtudomány és a fotonika témakörében. Több kutatócsoport összehangoltan végez vizsgálatokat a szerzorikáról, a 3D-s nyomtatás új lehetőségeiről és a szén-dioxid-bontás űrbeli technológiájáról.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg februári adásunkat!