Hidrogént termelni algákkal? Lehetséges!

Hogyan segítik az ecetmuslicák a vértestek működésének feltérképezését? Az evolúció során hogyan fejlődött a szem? Mire használhatók a szuperlézer központ másodlagos forrásai és mi a robotok jövője?
Márok Tamás

2021. október 29. 13:16

Hidrogént termelni algákkal?
Lehetséges!
  • Konferenciát szerveztek a visegrádi országok fejlődésbiológiai társasága a Szegedi Biológiai Központban. Az előadók főképp a V4-es országokból érkeztek, de eljött nyolc olyan tudós is, aki innen származik, de jelenleg a világ más pontján dolgozik.
  • A konferencia egyik vendégelőadója volt Jékely Gáspár. Ő az ELTÉ-n szerezte diplomáját, de azóta Németországban és Nagy-Britanniában dolgozik. Érdeklődési területe az idegrendszer fejlődése, valamint az idegsejtek típusai. Ezúttal arról beszélt, hogyan fejlődött a látás a törzsfejlődés során. A név nem véletlen, az ismert neurobiologus, a kitűnő költő, Jékely Zoltán unokája.
  • A szegedi szuperlézerközpont egyik legérdekesebb részlege a másodlagos forrásokat előállító csoport. Itt a lézereket csak arra használják, hogy más típusú sugárzást hozzanak létre: extrém ultraibolya sugárzást. A folyamat végén a pumpapróba áll, amely érdekes anyagvizsgálatokra ad lehetőséget.
  • Az algákat sokféle biológiai kutatásban fölhasználják. Tóth Szilvia és csoportja azt vizsgálja, hogyan termelik ezek az egyszerű szervezetek a C-vitamint. Másik témakörük a zöldalgák fölhasználása hidrogén előállítására.
  • A robotok az élet számos területén könnyítik meg életünket. A monoton, precíz munkában verhetetlenek, és soha nem fáradnak el. A robotporszívót sokan ismerik, de a kutatók éjszakáján az SZTE Mérnöki Karán ennél érdekesebb szerkezeteket is bemutattak.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg októberi adásunkat!