Hatalmas plusz terhet jelent minden önkormányzatnak az infláció

Az energiaárak elszabadulása és a tíz százalék körüli infláció egyaránt erősen sújtja az önkormányzatokat. A kormány egyelőre nem döntött a kompenzációról, és önkormányzati vezetők kételkednek abban, hogy egyáltalán akar-e, s ha akar tud-e még pénzt adni, hiszen a központi költségvetésben már most kétezer milliárd forint feletti a hány, ami az éves előirányzat több mint hetven százaléka.
Márok Tamás

2022. április 27. 09:47

Hatalmas plusz terhet jelent minden
önkormányzatnak az infláció

Tizenharmadik havi ellátás a nyugdíjasoknak, személyi jövedelemadó-mentesség a 25 év alattiaknak – a választás előtt jócskán kiköltekezett a kormány. A kampánynak is egyik központi témája volt, hogy ha a Fidesz marad hatalmon, akkor megtartják-e a rezsicsökkentést. Csakhogy a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre Gulyás Gergely is elismerte, hogy a jelenlegi árakon számolva a rezsicsökkentés 1300 milliárd forintos hiányt okozna az idei költségvetésben, ennyi plusztámogatást kellene adni a nagykereskedő MVM-nek. Azt mondta, egyelőre nincs döntés arról, hogy az önkormányzatokat kompenzálná-e a kormány.

 

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az energiaár-emelkedés és a tíz százalék körüli infláció hatalmas pluszterhet jelent az önkormányzatoknak; és nem csak közvetlenül, de áttételesen is. Gémesi György szerint a legtöbb önkormányzat kénytelen lesz módosítani a költségvetését, amelynek olyan területek lehetnek a vesztesei mint a sport, vagy a kultúra. Szerinte a kormány a választások előtt alaposan kiköltekezett, ezért tőle jelentős segítségre nem számíthatnak a települések.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Címlapon

mutasd mind