Három napon át sztrájkolhatnak a pedagógusok március 16-ától

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete március 19-ére országos demonstrációt hirdetett a Parlament elé. A szakszervezetek nyílt levelet is írtak a kormánynak, amiben azt kérik, a sztrájk alatt megtakarított bérüket utalják át az ukrajnai menekültek támogatására!
Rácz Csaba

2022. március 09. 15:57

Három napon át sztrájkolhatnak a
pedagógusok március 16-ától

Gőzerővel készülnek a pedagógus szakszervezetek a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájkra. Kedden ugyanis megérkezett a bíróságról a jogerős végzés, hogy a hatályos kormányrendelet értelmében úgy kell megtartaniuk a munkabeszüntetést, hogy a tanórák felét meg kell tartaniuk. Ezért a pedagógusok kreatív ötlettel álltak elő.

 

A vizsgák előtt álló osztályok diákjainak, amennyiben ezt kérik, természetesen megtartják az órákat, de bíznak benne, hogy a szülői támogatás is lesz olyan erős, hogy március 16–18-án egyáltalán nem küldik iskolába a gyerekeket.

 

Azt hogy melyik intézményben, mely napokon, mely tanárok sztrájkolnak, azt a pedagógusoknak kell jelezniük az intézményvezető felé, és erről természetesen a szülőket is értesítik majd.

 

Nyugat-Európában megszokott, hogy ha a pedagógusok sztrájkolnak, akkor utcai megmozdulásokat is szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a problémákra, Magyarországon azonban sztrájk alatt nem lehet tüntetni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ezért március 19-ére, szombatra szervez egy nagy országos demonstrációt Budapesten.

 

A pedagógus szakszervezetek egyébként hangsúlyozzák, hogy továbbra sem ragaszkodnak a sztrájkhoz. Amennyiben a kormány hajlandó nem ködös, hanem konkrét ígéreteket tenni a bérek rendezésére, a tanárok és a diákok terheinek csökkentésre, akkor hajlandóak elállni a munkabeszüntetéstől.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Címlapon

mutasd mind