Halagút, a turisták új kedvence Veszprémben

Nagy kirándulásokra már nem, de egy-egy kiadós sétára még invitáljuk önöket. Nem kell hozzá más csak egy meleg kabát, téli cipő és a kíváncsiság.
Várnai Adrienn

2021. november 26. 20:30

Halagút, a turisták új kedvence
Veszprémben

VÁROSNÉZŐ

A császári pár, Ferenc József és Sisi számos szállal kötődik Szegedhez. A Habsburg uralkodó először 1852-ben járt először itt. Egyedül jött, hiszen akkor még nem volt házas. Négy évvel a levert szabadságharc után valójában semmit nem javított a megítélésén ez az út. Néhány évvel később már Sisivel az oldalán visszatért a városba. Eredjünk a nyomukba egy városnéző sétán!

 

TIPPADÓ

Megújult Veszprém két régi városrészét, a Jeruzsálemhegyet és a Dózsavárost összekötő erdei sétaút. A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület egy tanösvényt hoz létre a Sintér-árokban, ennek egyik állomása az az alagút, aminek falára az egykori őstenger élővilágát megidéző óriásfestmények kerültek. A „halagútnak” becézett járatot már turisták is felfedezték.

 

VÁROSNÉZŐ

Az 1900-as évek elején már több tatai helyszínen forgatott Deésy Alfréd a magyar film és mozi ipar meghatározó személye. A város az elmúlt évszázadban számos filmrendezőnek adott ihletet, így a hazai mozgókép történelem filmkockáin Tata ikonikus helyszínei rendszeresen feltűntek.

 

TIPPADÓ

Ragyogó barokk fényében várja látogatóit a sümegi várhegy lábánál álló impozáns műemléképület, a sümegi Püspöki Palota. A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújultak a belső terek, előbukkantak egykori freskótöredékek, a végeredmény pedig egy érdekes interaktív kiállítás lett.

 

MESTEREK

Fűszerpaprikáért induljunk az ország déli részére. Röszkén megtartották az első rózsapaprika napot. A látogatók kipróbálhatták a paprikahasítást, a csipedést, a fűzést és törést is. A Paprika Múzeumot máskor is érdemes felkeresni, itt bárki megismerheti a Szeged véreként is ismert piros paprika termesztésének múltját.