Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front alapítója: gondolkodnak az állam beperlésén, mert a kormány nem látja el a feladatát az oktatásban

A kedd esti Témában Balogh Judit hírigazgató Hajnal Edinát, az Egységes Szülői Front egyik alapítóját látta vendégül a Szeged Televízió stúdiójában.
Csiló Alexandra

2022. december 08. 10:48

Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front alapítója: gondolkodnak az állam beperlésén, mert a kormány nem látja el a feladatát az oktatásban

A műsorban reagáltak arra, hogy kedden háromszáz diák ülősztrájkolt az oktatás rossz helyzete miatt a szegedi Tömörkény-gimnáziumban. Tették ezt annak ellenére, hogy kiderült, akik hétfőn a Deák-gimnáziumban egy hasonló megmozdulásban vettek részt, azok igazolatlan órát kaptak.


Nógrádi Áron, az Egységes Diákfront tagja a Szeged Televízió híradójának korábban elmondta, ahelyett, hogy ilyen piti retorziókkal büntetik a diákokat, inkább meg kellene hallgatni a véleményüket, nekik is és a tanároknak is. Szerinte nem volt igazságos az igazolatlan órák kiosztása, hiszen a diákok az iskolában voltak, és különben sincs akkor megtartva az óra, ha a tanárok éppen részt vesznek a polgári engedetlenségben.  

 

Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front alapítója a Téma című hírháttérmásorban azt mondta minderre, 

 

az intézményvezetők ezzel megakadályozzák a gyerekeket szabad véleménynyilvánításban, és nem arra tanítják őket, hogy merjenek szembeszállni az önkényuralmi rendszerekkel, hanem arra, hogy lehajtott fejjel, szolga módjára viselkedjenek.

 

Mint mondta: 

 

„Az, hogy egy igazgatónő nem a diákjai mellett áll, hanem egy rossz szisztémát támogat, az felháborító, és elutasítjuk szülőként ezt. Bátorítani kell a fiatalokat, hogy kritikusan gondolkozzanak és kiálljanak az elveik mellett.”

 

A kérdésre, miszerint miért csatlakoznak a szülők a tanárok és a diákok mellé a tiltakozásban, Hajnal Edina azt válaszolta, hogy nem csupán a tanárok alacsony béréről van csak szó. Habár megjegyezte, már önmagában ez is elég indok lenne,  de mint mondta, a szaktanárok hiánya miatt

 

„olyan szinten sérül a gyerekeinknek oktatáshoz való joga, hogy nekünk is fel kell állni, és azt mondani, hogy elég volt”.

 

Ilyen jogsértésként felsorolta az autonómia és a szabad tankönyvválasztás hiányát is, valamint, hogy szerinte fals információkat akarnak a gyerekek fejébe tömködni a nemzeti kerettanterven keresztül.

 

„Nem az a pedagógus hátráltatja az oktatást, aki kiáll és bátran elmondja, hogy nem lehet ilyen körülmények között tanítani, hanem az állam, azzal hogy megfélemlíti őket.”

 

A jogsértés kapcsán a műsorvezető, Balogh Judit szóba hozta a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet közleményét, miszerint hajlandóak jogi segítségek nyújtani azoknak a szülőknek, akik beperelnék a kormányt, amiért a gyerekek oktatáshoz való joga sérül. Erre Hajnal Edina úgy reagált: 

 

más szülői csoportokkal egyeztetve folyik a perelés lehetőségéről a megbeszélés, de még hivatalosan nem indították el az ügyet.  

 

Legvégül szó volt az e-Kréta felületén megjelenő szülői kérdőívről is, aminek egyik kérdése szó szerint ez: 

 

„Egyetért-e ön azzal, hogy a pedagógusok bevonják a diákokat a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”

 

Az Egységes Szülői Front alapítója ennek kapcsán elmondta, egyértelmű a kormány manipulatív szándéka ezzel a kérdőívvel. Azt is hozzátette, hogy sajnos mégis vannak, akik elhiszik ezeket a hazugságokat.  

 

„Ezért is fontos, hogy az emberek vidéken is a pedagógusok mellé álljanak, hiszen sokan közülük Szegeden sem mernek például polgári engedetlenségben részt venni.

 

Nézze meg a teljes beszélgetést!