Hadházy Ákos a Témában: Magyarország Európa legkorruptabb országa

A Transparency International legfrissebb korrupciós jelentése alapján Magyarország lett az unió legkorruptabb országa. Az előző évben még „csak” az unió második legkorruptabb országa volt Magyarország, mostanra elnyerte az első helyet. A kétes dicsőségről Balogh Judit beszélgetett Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel a Szeged Televízió Téma című műsorában.
Ancsin Zsuzsanna

2023. február 03. 10:04

Hadházy Ákos a Témában:
Magyarország Európa legkorruptabb országa

„Ennek nyilván az az oka, hogy nem javult a helyzet. Egyébként tavaly is amikor azt mondtuk, hogy »csak« az utolsó előttiek voltunk, azért valójában akkor is már utolsónak számítottunk, mert ez az index, korrupciós index két összetevőből áll. Az egyik az az úgymond klasszikus korrupció, klasszikus politikus lefizetés. A másik, amit ide számítanak az ugye a kisember korrupciója, amikor egy rendőr elenged valakit, elenged egy bírságot, hogyha egy kicsit odafizetnek neki. Ennek a kettőnek az érzetét vizsgálja a Transparency, és hát a bolgárok azok nagyon rosszak ugye még az ilyen kisember kenőpénz ügyben, de a politikusi korrupcióban már tavaly is az utolsók voltunk. Most pedig már úgymond a nagy átlagban is utolsók lettünk” – mondta Hadházy Ákos a Témában.

 

Az országgyűlési képviselő szerint a Transparency ilyenkor hozzáértő módszerekkel vizsgálódik. Vállalkozókat és a lakosságot is megkérdezik, hogy mennyire érzik korruptnak a saját kormányukat.

 

A képviselő számos korrupciós üggyel foglalkozott, az egyik legutóbbi korrupciós ügy vizsgálata során meg is fenyegették: Pétervására fideszes polgármestere vendégházat építtetett 50 millió forint uniós támogatásból, mint polgármester. Ezek után egyéni vállalkozóként még elnyert 15 millió forintot, amelyet jakuzzira és kerti konyhára költött.

 

Hadházy Ákos ellátogatott és videózott az említett vendégháznál, majd egy igen meglepő poszt fogadta őt a közösségi oldalán. Pétervására polgármestere nyílt üzenetben fenyegette meg.

 

Egyed István, Pétervására polgármesterének bejegyzése: „Biztos legyél benne, hogy találkozunk még. A család az mindenhol tabu, csak nálad nem. Könyörögni fogsz.”

 

Az őt ért fenyegetés kapcsán Hadházy Ákos azt mondta:

 

„Először nem akartam elhinni, mintha valami álbejegyzés lett volna, de aztán meggyőződtem róla, hogy valós. Sőt a polgármester nem is tagadta. Ugye itt arról volt szó, hogy megmutattam nemcsak azt a falusi szálláshelyet, ami tényleg olyan, mint egy kacsalábon forgó palota, és valóban, jakuzzi is van hozzá meg kerti konyha, európai uniós pénzből, hanem egy sor más európai uniós támogatást mutattam be, ami a polgármester vagy annak családját érinti. Gyakorlatilag ezt nehezményezte. Nem nagyon érti még mindig, mi evvel a probléma. Többek között az a probléma, hogy ő, mint fideszes polgármester annak a testületnek is tagja, amelyik ezeknek a pályázatoknak legalább egy részéről dönt. Ráadásul informálisan is nyilvánvalóan a tagja. Ez az egyébként nagyon szegény és kiszolgáltatott régió egészen egyszerűen nem érdemli azt meg, hogy a polgármestere tulajdonképpen az uniós támogatásoknak a legnagyobb részét saját magáévá teszi. Ezt nehezményezte és tényleg nagyon megdöbbentő volt, szintlépés volt az, amikor gyakorlatilag megfenyegetett, hogy hát majd én könyörögni fogok neki valamiért.”

 

Azóta a polgármester már azt nyilatkozta, hogy ő nem testileg fenyegette Hadházyt, hanem szerinte majd a bíróságon fog tőle bocsánatot kérni az országgyűlési képviselő. Az, hogy a könyörgés és a bocsánat kérés mióta szinonima, még talány.

 

Nézze meg újra a beszélgetést!

Címlapon

mutasd mind