Hadházy Ákos a Sztojka-ügyről: A hangfelvételekből egyértelmű, hogy zsarolásról, hivatali visszaélésről van szó

A független országgyűlési képviselő a Szeged Televízió Téma című műsorának vendége volt.
Kovács M. Norbert

2022. január 06. 19:58

Hadházy Ákos a Sztojka-ügyről: A hangfelvételekből egyértelmű, hogy zsarolásról, hivatali visszaélésről van szó

Megpróbálta megzsarolni és megvesztegetni az Országos Roma Önkormányzat több tagját a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Sztojka Attila, legalábbis ez szűrhető le egy, a Népszava birtokába került hangfelvételből. Azóta már azt is tudni, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ennek kapcsán hivatali visszaélés és zsarolás miatt feljelentést tesz.

 

Hadházy a Téma szerda esti adásában arról beszélt, hogy a jelenlegi politikai környezetben egyáltalán nem biztos, hogy az ügyben nyomozást indítanak, és pláne nem biztos, hogy vádemelésig jut az ügy, pedig szerinte, aki meghallgatja a felvételt, annak egyértelmű kell legyen, hogy zsarolásról, hivatali visszaélésről van szó.

 

Hadházy a műsorban azt is felidézte, hogy nem az első hasonló esetről van szó a roma önkormányzattal és képviselőivel kapcsolatosan.

 

Balogh Judit műsorvezető felvetette, hogy a hangfelvételeken az is hallatszik, hogy Sztojka Attila arról beszél, hogy kormánybiztosként sok mindenkiről sok mindent tud a roma önkormányzati képviselők között, ami felvetheti akár valamiféle titkos lehallgatás, megfigyelés gyanúját is.  

 

Hadházy szerint ha egy normális országban egy ilyen hangfelvétel nyilvánosságra kerülne, akkor nemcsak a kormánybiztosnak, hanem „a hozzá tartozó miniszternek” is le kellene mondania, de szerinte Magyarország nem tart itt, sokan még hallani sem fognak erről és a hasonló ügyekről.

 

Az adásban szóba került az is, hogy az Országos Roma Önkormányzattal kapcsolatosan már évek óta „sok a balhés, gyanús ügy”, és hogy a kisebbségi önkormányzatban miként próbálja régóta megszerezni és fenntartani a befolyását a Fidesz.

 

Kérdésre válaszolva Hadházy Ákos a Témában azt is elmondta, hogy bár Márki-Zay Péter szakértői csapatának névsorába nem került bele, az együttműködése folyamatos az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével, és Márki-Zay Péter a jövőben is számít rá a korrupció ellenes harcban, a korrupció gyanús ügyek jogi felelősségre vonásával kapcsolatosan.

 

Hadházy elmondta: az a feladatot kapta, hogy egy esetleges kormányváltás után a korrupcióellenes intézkedéseket vigye véghez, ennek a szervezeti, szakmai, törvénykezési előkészítése megkezdődött és jelenleg is zajlik.

 

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni: