Ha minden így marad, a kis benzinkutak nem élik túl

Életveszélyben van Magyarországon az üzemanyag-ellátás. Az ársapka okozta eleve nehéz helyzeten most tovább ront az, hogy nem kapnak több támogatást a kis benzinkutak. Időközben pedig a Mol is bejelentette: augusztusban le fog állni a százhalombattai finomító nagy része.
Szilágyi Dóra

2022. július 18. 07:16

Ha minden így marad, a kis benzinkutak
nem élik túl

Az Iparfejlesztési Közhasznú Kft. literenként húsz forint támogatást adott az azt igénylő kis benzinkutaknak. A cég azonban ebben a hónapban már nem tud fizetni. Közben a kormányrendelet úgy szól, a hatósági árak meghosszabbításáig azaz október 1-jéig ez a pénz jár.

 

Egri Gábor a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt mondta a Szeged Televíziónak, nagyon sok kis kút üzemeltetője jelezte, augusztus 1-jével bezárnak, mert nincs értelme tovább dolgozni.

 

– A bevétele nem fedezik a kiadásokat. És úgy látjuk, összeeshet az üzemanyag-ellátás – jegyezte meg Egri Attila. Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát meglepte, hogy a hétpontos energia veszélyhelyzeti intézkedési tervben nem szerepel az üzemanyag hatósági árának a felülvizsgálata. Annyira messze van a 480 forintos ár a világpiaci áraktól, hogy irreális elvárás az, hogy az üzemanyag-ellátás biztosított legyen. Az ötven literes tankolási limit sem vetette vissza a fogyasztást.

Közben tovább súlyosítja a helyzetet, hogy Százhalombattán a Mol-finomítóban karbantartási munkák kezdődnek, a finomítónak a hatvanöt százalék leáll, a Molnak fel kellene tölteni a tározóit, de erre esélye sincs. Augusztusban biztos, hogy hozzá kell nyúlni a stratégiai készletekhez az üzemanyaghiány miatt.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió összeállítását!