Gyöngyösi Márton a Témában: Súlyos üzenete van annak, hogy Orbán Viktor meglátogatja Vlagyimir Putyint

Jónéhány kritikát fogalmazott meg az Európai Unió egyik különbizottsága Magyarországgal szemben. Többek között kifogásolják a Pegasus-ügyet, a Fudan-egyetemet és az Oroszországgal való szoros kapcsolatot is.
Garai Szakács László

2022. január 27. 14:45

Gyöngyösi Márton a Témában: Súlyos
üzenete van annak, hogy Orbán Viktor meglátogatja Vlagyimir
Putyint

Több ügyben is elítélte az Európai Parlament különbizottsága – többek között – a magyar és a lengyel kormányt. Az egyik, amiért jelentésükben kifogásolt emeltek az az, hogy a magyar kormány saját, ártatlan állampolgárai ellen vetette be a Pegasus kémszoftvert. Emellett elítélik azt is, hogy a magyar kormány kampuszt akar építeni a kínai Fudan Egyetemnek Budapesten, miközben a CEU-t pedig bezáratták. És ezzel még nem ért véget a kifogásolt ügyek sora: aggasztja a bizottságot az is, hogy Magyarország és Szerbia segédkezik Oroszország és Kína geopolitikai céljaiban.

 

Gyöngyösi Márton, a jobbik EP-képviselője arról beszélt, az egyik legfontosabb üzenetük az volt Orbán Viktornak, hogy a jövő hétre tervezett moszkvai útját mondja le.

 

– A diplomácia világában egy magas szintű találkozó időpontjának, helyszínének, néha a puszta tényének is nagyon fontos üzenetértéke van – közölte Gyöngyösi Márton. A jobbikos képviselő szerint az, hogy a magyar kormányfő ebben az időszakban nem a NATO-val és az európai Unióval egyeztet és épít ki egyfajta stratégiát a szövetség védelmére, hanem Oroszországgal tárgyal, már „nagyjából súrolja a hazaárulás minősített esetét.”

 

Magyarország nagyon régóta Oroszország trójai falovaként működik Orbán Viktor alatt – hangsúlyozta Gyöngyösi Márton. Jó példa erre Szijjártó Péter Druzsba-díja is, amit Moszkva csak azoknak ad, akik az érdekeit a végletekig kiszolgálják. – Brüsszelben a folyamatosan vétózással Orbán Viktor aláássa a közös döntéseket – mondta a jobbikos EP-képviselő.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!